Poslednje breskve za ovu sezonu iskoristila sam za ovaj neodoljivo mirisan i ukusan tart. Neopisivo dobar spoj ukusa zagolicace vam nepce i verujem da cete ga zavolete vec nakon prvog zalogaja.
Potrebno:
(Original recept)
-4 vece (5 manje) breskve
-2 limete
-2 grancice ruzmarina
-70 gr smedjeg secera
-1 pakovanje lisnatog testa (oko 250gr)
-10 gr putera
-1/2 kasicice gustina
Priprema:
- Oljustiti breskve i iseci na kriske 0.5 mm
- Dodati 60 gr secera, rendanu koricu jedne limete kao i iscedjen sok od 2 limete
- Dodati ruzmarin i promesati
- Prekriti providnom folijom i ostaviti u frizider 1h
- Nakon toga procediti breskve, a procedjen sok sacuvati i ostaviti sa strane (potrebno vam je oko 60-70ml ovog soka)
- Lisnato testo rastanjiti i staviti u kalup za tart (24 cm)
- Preko testa rasporediti marinirane breskve, pa posuti preostalih 10 gr secera
- Preko breskvi narendati 10 gr putera (ili rasporediti manje iseckane listice)
- Peci u zagrejanoj rerni na 180°C 20 minuta
- Nakon 15 minuta pecenja pomesati sok koji vam je preostao od iscedjenih breskvi sa 1/2 kasicice gustina
- Na tihoj vatri zagrejati i mesati dok se lagano ne zgusne
- Zatim izvaditi tart i premazati ovim sirupom od breskvi
- Vratiti u rernu i nastaviti sa pecenjem jos 15-20 minuta
- Pecen tart ostaviti da se ohladi, a zatim degustirati
Napomena:
- Tart mozete degustirati uz dodatak sladoleda, umucene slatke pavlake, slaga… ili jednostavno uz solju caja, kafe i sl.