Rafaelo kocke

Dobar, stari recept iz mamine sveske. Ranije sam ga toliko puta pravila, da ni sama ne znam broja. Ovih dana mi se strasno « vrzmao » po glavi i jedva sam cekala da dobijem malo slobodnog vremena i da ga se podsetim 🙂
Potrebno:
-5 belanca
-prsohvat soli
-250 gr secera
-150 gr kokosa
-100 brasna
-1/2 praska za pecivo
-1 limun (sok)
Krema:
 
-5 zumanca
-5 kasike secera
-5 kasike brasna
-500 ml mleka
-250 putera (ili margarina)
i jos:
-200 ml toplog mleka za natapanje kore
-oko 40-50 gr kokosovog brasna za posipanje
Rernu ukljuciti na 180°C.
Umutiti belanca sa prsohvatom soli. Kad masa pocne da beli, postepeno dodavati secer i mutiti dok ne dobijete cvrst sne, dodati sok od 1 cedjenog limuna. Zatim dodati brasno i kokos i lagano promesati drvenom varjacom. Sipati u pleh koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje i peci oko 25 minuta.
Pecen biskvit izvaditi iz rerne, prevrnuti na radnu dasku, odlepiti papir, zatim ponovo vratiti u pleh u kome je pecen i preliti sa 200 ml toplog mleka.
Ostaviti da se biskvit ohladi, a za to vreme pripremiti kremu.
Mleko staviti na sporet da provri. Zumanca staviti u dublju posudu sa secerom i brasnom, pa mikserom dobro umutiti. Masa mora da izbeli. Zatim iz 2-3 puta sipati provrelo mleko u umucenu smesu od zumanaca, mesajuci svo vreme drvenom kasikom ili muckalicom, a onda sve zajedno sipati u serpu u kojoj se kuvalo mleko i vratiti jos 2-3 minuta na tihoj vatri mesajuci svo vreme, da se krema zgusne. Skloniti sa sporeta i ostaviti da se ohladi.
Umutiti puter i sjediniti sa ohladjenom kremom, pa premazati preko biskvita. Odozgo posuti kokosom. Prijatno!

 

Publicités

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s