Torta od malina i pistaća

Pistaci nisu neki sastojak koji cesto koristim za izradu torti i kolaca. U slanoj verziji ih kupim s’vremena na vreme, ali ove sveze, zelene nije lako pronaci. Ipak resila sam da isprobam ovu torticu, tako da sam sve vec obezbedila par dana ranije. Ne znam da li mi je ova torta skrenula paznju svojom dekorativnoscu, ali znam da joj je ukus nesto posebno. Pre svega, biskvit me je toliko odusevio i vec imam u planu da ga isprobam u obliku malih tortica… ali o tome nekom drugom prilikom.


Potrebno:
Krem od pistaca:
-40 gr svezih pistaca

-1 kasicica arome gorkog badema
-1 kasika ulja (orahovo, suncokretovo)

Biskvit:
-4 belanca
-prsohvat soli
-120 gr mlevenih badema
-90 gr secera
-30 gr brasna
– 100 gr putera
*1 kasika krem od pistaca
i jos:
– 2  kasike sitno seckanih pistaca
-60 gr zaledjenih malina

Krema:
-250 gr zaledjenih malina
-80 gr secera
-5 lista zelatina
– 400 ml slatke pavlake (nezasladjene)

Dekoracija:
-80 gr zaledjenih malina
-20 gr secera
-1 list zelatina
-malo seckanih pistaca

ili
-2 kesice slag pene
-2 kasike mlevenih pistaca

Priprema:
Prvo napraviti krem od pistaca. U multipraktiku sjediniti sve sastojke i miksati par minuta, dok ne dobijete kremastu smesu.

Pripremiti biskvit. Otopiti puter na tihoj vatri i ostaviti da se malo prohladi. Sjediniti brasno, secer i mlevene bademe. Belanca umutiti sa prsohvatom soli u cvrst sne, zatim lagano sjediniti sa mesavinom badema i brasna, mesajuci drvenom kasikom. Dodati prohladjeni, otopljeni puter i jednu punu kasiku krema od pistaca. Mesati lagano da se svi sastojci sjedine. Smesu sipati u pleh sa stipaljkom (22 -24 cm) koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje i poravnjati. Preko smese rasporediti zaledjene maline i seckane pistace, pa peci na 180°C oko 20 minuta. Izvaditi iz rerne, sacekati 10-ak minuta da se prohladi, a zatim odlepiti papir i vratiti u pleh.

Zelatin potopiti u hladnoj vodi prema uputstvu. Zaledjene maline staviti u multipraktiku i izmiksati. Staviti na tihoj vatri sa 50 gr secera da provri, a zatim kuvati jos 10-ak minuta. Skloniti sa sporeta i ubaciti ocedjeni zelatin, mesajuci svo vreme, da se dobro sjedini. Ostaviti sa strane da se ohladi.
Posebno umutiti slatku pavlaku sa preostalih 30 gr secera, a zatim sjediniti sa ohladjenim malinama. Smesu izruciti preko biskvita i ostaviti u frizideru najmanje 2 sata, a najbolje preko noci.Za dekoraciju izmiksati maline u multiprakt
iku (kao za kremu) kuvati ih sa secerom 10-ak minuta, pa dodati zelatin (prethodno potopljen u hladnoj vodi). Vrucu smesu izliti na papir za pecenje i razmazati u tankom sloju (1-2 mm). Ostaviti u frizideru da se dobro stegne (najmanje 4 sata), a zatim modlicom vaditi zeljeni oblik i ukrasiti tortu. Prazninu popuniti seckanim pistacima.
Ako se odlucite za slag penu, pripremite je prema uputstvu sa kesice i premazite tortu, ukrasite je po zelji a zatim posuti mlevenim pistacima.

 


6 thoughts on “Torta od malina i pistaća

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s