Macarons a la Christophe Felder

Ovaj recept sam prvo videla kod Marije  sa Coolinarike. Kasnije mi je Marija objasnila da je u pitanju recept poznatog francuskog šefa Christophe Felder-a. Znala sam da je on specijalista za deserte, ali nikada nisaam obracala paznju na njegove recepte za Macarons…  Zapravo toliko puta sam ih pravila, po kojekakvim receptima, nekada uspesne, nekada neuspesne, da sam na kraju i zaboravila na njih… sve dok nisam ugledala Marijine slike predivno uspelih Macarons. Morala sam da ih isprobam. Prvi put sam pravila pridrzavajuci se Marijinih saveta. Za divno cudo, dobila sam 4 pleha predivno uspelih macarons-a. Toliko sam bila odusevljena da sam resila da ih ponovim. Ovog puta sam prepolovila kolicinu sastojaka. Primenila sam i neke svoje tehnike, koje sam naucila iz dosadasnjih mnogobrojnih recepta za Macarons. Videcete o cemu se radi… da se vratim na recept.
Pre svega jaja ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 24 h pre pripreme Macarons.


Ako zelite vecu kolicinu Macarons, onda se pridrzavajte original recepta:

-200 gr secera u prahu
-200 gr mlevenih badema
-200 gr kristal secera
-50 gr vode
-2 x 75 gr belanca ( ukupno oko 4 belanca)
-jestiva boja po izboru
Ovde mozete pogledati i vedeo recept. Recept je na francuskom jeziku, ali se nadam da ce vam pomoci bar malo vizuelna izrada macarons.
Ja sam zelela manju kolicinu, a posto sam ih pripremala bar jednom nedeljno, mogla sam da se igram raznim bojama. Bilo ih je plavih, ljubicastih, zelenih… Ovog puta sam odabrala  rozu.

 

 

 

 

 

 

Ja sam ih pripremala koristeci ove mere:

Potrebno:
-2 belanca ( po 37gr)
*prstohvat soli
-100 gr kristal secera
-25 gr vode
-100 gr secera u prahu
-100 gr mlevenih badema
-jestiva boja po izboru ( po mogucstvu u prahu)

Takodje su vam potrebni:
-3 pleha istih velicina (30×40)
-kuhinjski termometar
-poslasticarska kesa i nastavak za ukrasavanje sa vecim okruglim otvorom (5-6 mm)

 

1.U vecoj posudi sjediniti secer u prahu i mlevene bademe. Moraju biti bar 2 puta prosejani ili ih izmiksati u multipraktiku. Bademe koje sam koristila bili su vec blansirani i sitno mleveni.
2. U manjoj serpi sipati kristal secer i vodu.
3.Belanca razdvojiti. Jedno belance ostaviti sa strane, koje cete kasnije pomesati sa mlevenim bademima i secerom. Drugo belance umutiti sa prsohvatom soli u cvrst sneg.
4. Sada mozete uspinovati pripremljeni kristal secer i vodu, tako sto cete zagrevati dok temperatura ne dostigne 118°C.Skloniti sa sporeta i sipati lagano  u umuceno belance muteci najvecom brzinom. Ovo je vrlo bitno i moracete vrlo brzo da uradite, jer ako sacekate samo par sekundi, secer se ohladi i pretvori u « kamen », a onda je nemoguce izmesati ga sa belancem. Kada ste sjedinili secer sa belancem, nastavite da mutite i dalje najvecom brzinom nekih 5-6 minuta, odnosno dok ne osetite da se smesa prohladila. Dobicete finu sjajnu belu kremu. Na kraju dodati zeljenu boju.

5.Pomesati belance (ne umuceno) koje ste prethodno ostavili sa strane sa mesavinom secera u prahu i badema. Dobro izmesati da sesastojci sjedine.

 

 

6. Dodati 2 kasike umucenog belanceta smesi od badema i promesati. Zatim dodati preostalu smesu umucenog belanceta i lagano promesati plasticnom ili drvenom kutlacom, polazeci od spoljasnje strane ka unutrasnjosti. Ne morate previse da mesate, svega nekoliko puta. Smesa je dobra kada podignete kasiku, a ona pada u gustom mlazu poput lave.

 

7. Napuniti poslasticarsku kesu, koristeci nastavak sa vecim okruglim otvorom. Na plehu koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje istisnuti krugove precnika 2,5 cm, praveci razmak izmedju svakog kruga oko 2-3 cm.  Pleh tresnite od radne povrsine par puta (naravno ne previse jako)  da bi se macarons lepo poravnjale. Ostaviti ih 45 min. do 1h da se suše na vazduhu. Spremne su za pecenje kada pipnete gornji sloj macarons, a on se ne lepi za prste. To je veoma vazno, ako zelite onaj prstenasti oblik macarons.

 

8. Peci u prethono zagrejanoj rerni na 160°C 10-12 minuta. Naravno ako iscrtate vece precnike macarons, moracete ih peci malo duze.

 

9. Izvadite pleh i ostavite da se skroz ohlade.

Macarons mozete spajati filom po izboru. Ja ih najcesce premazem nutelom, a takodje koristim i kremu sa belom cokoladom i pavlakom.

 

Fil:
-100ml slatke pavlake (30% m.m.)
-200 gr bele cokolade

Postupak:
Pavlaku zagrejati na tihoj vatri do tacke kljucanja. Skloniti sa sporeta i ubaciti sitno izlomljene parcice cokolade. Promesati da se cokolada otopi i sjedini sa pavlakom. Ostaviti da se ohladi, a onda spajati macarons.

Macarons cuvati u frizideru u hermeticki zatvorenoj kutiji. Naj ukusnije su nakon dan-dva, ali u mom slucaju ne mogu da ostanu ni sat-dva 😉
Takodje ih mozete zalediti, naravno ne nafilovane. Kada ih izvadite iz zamrzivaca, odmah ih nafilujte tako zaledjene i ostavite ih u frizideru na par sati pre posluzenja u hermeticki zatvorenoj kutiji. Prijatno!

Publicités

45 réflexions sur “Macarons a la Christophe Felder

  1. Hvala Zoko, da budem iskrena, moje prve makarons koje sam pravila pre dve godine, nisu imale nikakve veze sa ovim sadasnjim. Zapravo to i nisu bile makarons, vec razliveni biskvit 😉 Ali nekako sam i njih savladala:) P.S.Javi mi utiske, kada ih budes pripremila.

    J'aime

  2. Hvala draga mignonne, postoje vise nacina da se naprave, ali nisu oni tako komplikovani koliko se dize prasina;) Mozda ne mogu uspeti iz prvog pokusaja, kao sto je bio moj slucaj, ali nisu nesavladivi 😉 Topli pozdrav!

    J'aime

  3. …obožavam ih…obožavam…ali nikako da se odvažim napraviti ih…:)
    …ovi tvoji su prekrasni!!!…savršenstvo!!!…svaka ti čast!!!…;)
    …ti si za mene kraljica malenih kolačića…;))..tvoj blog obiluje divnim receptima za male zalogaje…:)))
    …lijep pozdrav draga…:)

    J'aime

  4. Hvala ti draga na ovim predivnim komplimentima koji dolaze od srca. Zaista sam dirnuta ovim recima pohvale i drago mi je da ti se dopadaju ove moje male minijaturice,jer ih ja prosto obozavam, a naravno da je uvek prijatan osecaj da se to i drugima dopada… Srdacan pozdrav draga 🙂

    J'aime

  5. Wow! To je bila reakcija na fotke s početka. Nakon što sam pročitala post sam pomislila « krajnje je vrijeme da ih probaš napraviti ». Prekrasno su ti ispali. Prekrasni! Savršeni! A što je najbolje, uopće nisam ljubitelj kolača baziranih na bjelanjcima.

    J'aime

  6. Skoro sam dobila recept od jedne virtuelne prijateljice (po receptu Lorraine Pascal), bas sa spinovanim secerom, kao i detaljno uputstvo, ali jos nisam pravila.

    Hvala na ovako lepom i detaljnom uputstvu, to mnogo znaci. Makarunsi su ti divni i dopada mi se fil koji si koristila.

    J'aime

  7. Woooow!!!
    savršeni su!!

    Volim radii macaronse, volim ih jesti i volim ih gledati 🙂
    ali prvi put vidim recept gdje se jedan bjelanjak ne tuče. jako si me zainteresirala s ovim i sigurno ću isprobati ovaj recept 🙂

    pratim te od sad pa na dalje 🙂
    Lijepi pozdrav iz Zadra 🙂

    J'aime

  8. Stvarno fantastično izgledaju! Ja sam ih skoro pravila po receptu Marte Stjuart i bila prezadovoljna. Prvi put uspeli savršeno a drugi put sam mogla da se ubijem koliko sam ludela 😀 Boje, filovi, postupak – sve mi se sviđa!

    J'aime

  9. Izgledaju odlicno! 🙂 Mozda je ovo glupo pitanje, ali ako budem koristila roze boju, ona ce imati samo boju npr. maline, ali ne i ukus, vec ce ukus jedino imati fil izmedju dve polovice? I ako zelim da mi polovice budu cokoladne boje, ne stavljam u recept cokoladu ili kakao nego braon boju za kolace? Ili gresim…Totalni sam pocetnik sto se tice makaronsa, pa da pitam pre nego pogresim 🙂

    J'aime

  10. K&amp, ne gresite ni malo. Zapravo sve macarons se pripremaju na isti nacin, a fil je taj koji odigra glavnu ulogu. Tako za cokoladne macarons se koristi braon boja ili kakao, a zatim se fil priprema od cokolade. Osim u izuzetnim receptima, kao sto su recimo macarons sa ukusom kokosa, moze se dodati par grama kokosa u macarons, s'tim sto se tada mera prilagodi kolicini badema, ali to je vec druga prica, koju ni ja jos nisam isprobala… 🙂 Srdacan pozdrav:)

    J'aime

  11. Nikolina, ne bih mogla da vam odgovorim, licno nisam probala posto se Macarons prave sa bademima, eventualno se doda mala kolicina mlevenih pistaca, kada se pripremaju sa ukusom pistaca, ali ako isprobate javite mi utiske. Pozdrav!

    J'aime

  12. Zaista mi je zao Ljubice, ako su poceli da se tope, jedino vidim razlog ako ste prvih 10 minuta otvarali rernu. Macarons su peceni kada ih pipnete prstom (nakon 10 minuta mozete slobodno otvoriti rernu i proveriti), a oni stoje stabilno, tj, dno se ne klima. Kada ih izvadite obavezno moraju da odstoje da se ohlade, pa tek onda skidati sa papira, inace dok su topli, lepice se za papir. Nadam se da sam pomogla. Srdacan pozdrav!

    J'aime

  13. Hvala Katarina, zao mi je sto ti nisu uspeli 😦 Da bi se stopalo napravilo, potrebno je da se dobro osuše. Ostavi ih ako je potreno i do 2h na sobnoj temperaturi, a zasto pucaju… zaista ne bih mogla da ti kazem gde je problem.

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s