Gratinirane makarone sa paprikama i slaninom

Cesto kada sam u zurbi i nemam previse vremena, opredeljujem se za kuvane makarone. To mi je najlaksi nacin da pripremim kao prilog nekom mesu. Verovatno su mi zato i dosadile. Poslednjih par dana sam malo istrazivala recepte sa testeninom, odnosno testeninu u kombinaciji sa drugim namirnicama, prvenstveno povrcem. Jedan od tih recepta je i ovaj…

Potrebno:

-200 gr makaroni (cevaste ili spiralne)
-1 zelena paprika
-1 crvena paprika
-1 crni luk
-200 gr sitno seckane slanine
-250 ml jogurta
-2 jaja
-sol, biber…
-ulje
-80 gr rendanog emmentala

Oprati i ocistiti paprike, iseci ih na cetvrtine, pa ih kuvati u kipucoj posoljenoj vodi 15-ak minuta. Ocediti ih i ostaviti da se prohlade, a zatim ih iseci na manje parcice. Skuvati makarone po zelji (ja sam koristila male cevaste).
U dubljem tiganju ili wok-u, proprziti luka sa malo ulja i par kasika vode, 4-5 minuta. Dodati seckanu slaninu i nastaviti sa przenjem 10-ak minuta. Zatim dodati seckanu papriku, prziti jos minut-dva, da paprika upije masnocu, zatim skloniti sa sporeta i umesati procedjene makarone.
Razmutiti jaje sa jogurtom, pa izmesati sa makaronama. Dodati sol, biber i zacine po zelji.

 

Smesu sipati u vatrostalnu ciniju koju ste prethodno premazali uljem, posuti rendanim sirom, prekriti aluminijumskom folijom i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C,  20-ak minuta. Zatim ukloniti foliju i nastaviti sa pecenjem jos 20-ak minuta.


12 thoughts on “Gratinirane makarone sa paprikama i slaninom

  1. Jako mi je to fino jer također uvijek tražim načine da promijenim klasična jela s tjesteninom… znam, ima milijun recepata, ali treba uopće dobit ideju i sjetit se kad si u žurbi! Ovo mi je jedna od finijih kombinacija 🙂

    Sviđa mi se

Postavi komentar