-3 jabuke (golden,gala…)
-40 gr putera
-50 gr šećera
-60 gr tapioke
-600 ml vode
-50 gr mlečne čokolade
-2 kašike javorovog sirupa (ili tečnog meda)
Oljuštiti jabuke i iseckati ih na manje kockice. U većoj šerpi ili tiganju staviti puter i šećer zajedno sa seckanim jabukama, pa ih pržiti 10-ak minuta, okrećući ih s’vremena na vreme, dok ne dobiju žuto-smeđu boju. Ostaviti ih sa strane da se prohlade.
Staviti vodu da provri, zatim dodati 2 kašike javorovog sirupa i tapioku, smanjiti vatru i kuvati 7-8 minuta (ili po uputstvu sa kesice). Skloniti sa šporeta, pa umešati mlečnu čokoladu, koju ste prethodno izlomili na manje parčiće i mešati dok se čokolada skroz ne otopi i sjedini sa tapiokom.
Časice ili verrine puniti karameliziranim jabukama, pa preko njih rasporediti puding od tapioke. Ostaviti da se prohlade, a zatim služiti. Prijatno!
Ja još nisam probala tapioku, ali volim ovakve kašice / pudinge.. tj ne znam kako da ih nazovem. Radim nešto slčno s prosom, dodam i bananu, med, ponekad i cimet i super mi je za doručak. Nisam sigurna kakav okus ima tapioka, ali podsjeća me na ono što jako volim jesti 🙂
Lijepo je 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Kod nas nema da se kupi tapioka,ali nedavno sam bila u Austriji i kupila,pravila i probala i dopada mi se,taman mi je ostalo da probam i ovako,sviđa mi se recept.
Sviđa mi seSviđa mi se
Sigurno je odličan desert, jednostavan, a efektan. Tapioka je dio nekih drugih kuhinja i mora biti sasvim neutralnog okusa, gotovo bljutava kako bi u kombinaciji poprimila okus onoga s čim se radi. Jako fino.
Sviđa mi seSviđa mi se
baš lep dezert. moram da kupim tapioku pa da probam.
Sviđa mi seSviđa mi se
Ja ne znam sta je tapioka 😦 ali mi ovaj desert super izgleda.
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Anja, tapioka i nema bas neki ukus, zapravo neutralnog je ukusa, zato se moze kombinovati cak i u slanoj varijanti:)Pozdrav 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Sladjo, kod mene je kutijica od 250gr brzo otisla;) U poslednje vreme smo se bas sladili tapiokom:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala draga, upravo tako, tapioka je bas neutralnog ukusa i kao sto vec pomenuh, moze se pripremati i u slanoj varijanti poput corbica i supica:)Topli pozdrav:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Zoko, i mene su ove providne perlice privukle pogledom, a sada je redovno upotrebljavam:)Pozdrav:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Goco,tapioka se ovde zove i „perle du Japon“ ili u prevodu Japanske perlice.Kuvanjem postaju providne, inace su sitnog belog zrnca. Nadam se da sam bar malo pomogla :)Pozdrav:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala ti, potrazicu i ja ovdje, bas me je zainteresovalo. Pozdrav 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Tapioku volim,radila sa ju uglavnom u kombinaciji sa voćem u obliku deserta,ovo mi se jako sviđa sa dodatkom čokolade,a ove karamelizirane jabuke su pun pogodak,odlična desert:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Jednom smo dobile tapioku na poklon i napravile ju sa jagodama i limunom. Mnogo finoje bilo… 🙂 Ali sad ju vise nigde ne mogu naci. 😦 Jako mi se dopada tvoja kombinacija!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Nely, drago mi je da ti se dopada ova kombinacija:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Miki, da odlicna je i sa jagodama, sa limunom jos nisam isprobala. Pokusaj da je potrazis u bio prodavnicama, tamo je najveca verovatnoca da je imaju u prodaji.
Sviđa mi seSviđa mi se
Tapioku još nisam probala, a vidim u posljednje vrijeme divne deserte na blogovima, i moram je obavezno isprobati! Kombinacija čokolade i karamelizirana jabuka je dobitna, da mi je sad ovako jedna čašica 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Tanja, upravo se spemam da iskoristim preostalih par grama Tapioke, tako da ako si u prolazu sacuvacu ti jednu casicu;)
Sviđa mi seSviđa mi se