Profiteroli

  

Ako ste usavrsili pripremu princes krofni, profiteroli vam nece zadati nikakav problem. Pri izradi testa za profiterole bitno je da je tezina jaja jednaka tezini tecnosti, bez obzira da li koristite mleko ili vodu.  Mogu se puniti raznim kremama ili sladoledom, a cokoladni preliv takodje moze biti topao ili hladan. Ja sam odabrala najjednostavniju varijantu sa kremom od vanile, a takodje ovo testo mozete koristiti za pripremu Eklera, ali o tome mozda nekom drugom prilikom…

Potrebno:
-60 ml vode
-60 ml mleka
-50 gr putera
-1 kasicica secera

– prsohvat soli
– 70 gr brasna
– 5 gr praska za pecivo
* 2 jaja (120 gr) –tezina jaja jednaka je tezini tecnosti

za premazivanje:
– 1 jaje
– 2 kasike mleka

Fil:
– 400 ml mleka
– 4 kasaike secera
– 1 kesica puding od vanile
– 100 gr putera
– 50 gr secera u prahu

Cokoladni preliv:

– 100 gr cokolade
– 2 kasike ulja (ili putera)
– 5 kasike mleka

i jos:
-ukrasne bombone za dekoraciju

Staviti vodu, mleko, puter, secer i so u serpu i zagrevati do prvog vrenja. Zatim skloniti sa sporeta i dodati iz jednog puta brasno pomesano sa praskom za pecivo. Mesati energicno dok ne dobijete cvrstu smesu, odnosno dok testo ne pocne da se odvaja od posude. Smanjiti vatru, pa testo vratiti 2 minuta na ringlu, mesajuci svo vreme. Zatim skloniti sa sporeta, pa dodati jedno jaje. Mesati smesu silikonskom lopaticom, ili drvenom kutlacom minut-dva, pa dodati i drugo jaje i mesati jos par minuta.
Jaja je najbolje blago razmutiti viljuskom, pa tako izmeriti odredjenu kolicinu. Tako cete najlakse dodati recimo 1/2 jaja, ako vam je samo 1/2 dovoljna da biste dobili 120gr.
Krema ne sme biti ni previse cvrsta, ni previse tecna. Kao na slici dole prikazanoj bice dovoljno dobra.

Poslasticarsku kesu napuniti ovom smesom, pa na plehu koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje istiskivati male krugove testa, precnika 2-3 cm. Premazati ih blago pri vrhu razmucenim jajetom sa 2 kasike mleka i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 20 minuta. Rernu ni u kom slucaju nemojte otvarati. Od ove mere ispadne oko 20-ak profiterola.

Od 400 ml mleka odvojiti 50 ml, pa razmutiti prasak za puding. Preostalo mleko staviti na sporet da prokuva sa 4 kasike secera, a onda dodati razmuceni prasak i kuvajte dok se ne zgusne. Pripremljeni puding prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti puter sa secerom u prahu, pa s

jediniti sa ohladjenim pudingom. Ovom kremom puniti poslasticarski spric, sa ostrijim okruglim nastavkom, zatim spric ubodite u krofnu i napunite je , istiskivajuci kremu.

Posebno otopiti cokoladu sa uljem i mlekom, pa premazati svaku krofnicu. Preko cokoladne glazure rasporediti ukrasne bombonice i sluziti.
Profiterole cuvati na hladnom mestu.


 

Publicités

16 réflexions sur “Profiteroli

  1. Mi svi puno volimo princes krofne, ali profiterole nisam nikad pravila… A bas super izgledaju onako kad ih vidim na nekim fotkama u gomili obilno prelivene…
    Hm, mislim da cu ih uskoro praviti…

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s