Profiterole ( Princes krofne)

  

Ako ste usavrsili pripremu princes krofni, profiteroli vam nece zadati nikakav problem. Pri izradi testa za profiterole bitno je da je tezina jaja jednaka tezini tecnosti, bez obzira da li koristite mleko ili vodu.  Mogu se puniti raznim kremama ili sladoledom, a cokoladni preliv takodje moze biti topao ili hladan. Ja sam odabrala najjednostavniju varijantu sa kremom od vanile, a takodje ovo testo mozete koristiti za pripremu Eklera, ali o tome mozda nekom drugom prilikom…

 

Potrebno:

-60 ml vode
-60 ml mleka
-50 gr putera
-1 kasicica secera
– prstohvat soli
– 70 gr brasna
– 5 gr praska za pecivo
* 2 jajeta (120 gr) –tezina jaja jednaka je tezini tecnosti

za premazivanje:

– 1 jaje
– 2 kasike mleka

Fil:

– 400 ml mleka
– 4 kasaike secera
– 1 kesica puding od vanile
– 100 gr putera
– 50 gr secera u prahu

Cokoladni preliv:

– 100 gr cokolade
– 2 kasike ulja (ili putera)
– 5 kasike mleka

i jos:
-ukrasne bombone za dekoraciju

  • Staviti vodu, mleko, puter, secer i so u serpu i zagrevati do prvog vrenja.
  • Skloniti sa sporeta pa dodati odjednom brasno pomesano sa praskom za pecivo.
  • Mesati energicno dok ne dobijete cvrstu smesu, odnosno dok testo ne pocne da se odvaja od posude.
  • Smanjiti vatru, pa testo vratiti 2 minuta na ringlu, mesajuci sve vreme.
  • Skloniti sa sporeta, pa dodati jedno jaje. Mesati smesu silikonskom lopaticom, ili drvenom kutlacom minut-dva, pa dodati i drugo jaje i mesati jos par minuta
  • Dresir kesu napuniti ovom smesom, pa na plehu koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje istiskivati male krugove testa, precnika 2-3 cm.
  • Premazati ih blago pri vrhu razmucenim jajetom sa 2 kasike mleka i peci u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C, 20 minuta.
  • Vrlo je bitno ne otvarati rernu.
  • Od 400 ml mleka odvojiti 50 ml, pa razmutiti prasak za puding.
  • Preostalo mleko staviti na sporet sa 4 kasike secera de provri, a onda dodati razmuceni prasak i kuvati dok se ne zgusne.
  • Pripremljeni puding prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi.
  • Posebno umutiti puter sa secerom u prahu, pa sjediniti sa ohladjenim pudingom
  • Ovom kremom napuniti poslasticarski spric, sa ostrijim okruglim nastavkom, zatim spric ubosti u krofnu i napuniti pripremljenom kremom.
  • Posebno otopiti cokoladu sa uljem i mlekom, pa premazati svaku krofnicu.
    Preko cokoladne glazure rasporediti ukrasne bombonice i sluziti.
    Profiterole cuvati na hladnom mestu.
Napomena:
  • Da bi vam profiterole uspele 100%, veoma je bitno da tezina jaja bude jednaka tezini tecnosti
  • U receptu se koristi 60ml mleka i 60ml vode,a to je 120 ml, sto znaci da nam je potrebno 120 gr jaja
  • Jaja je najbolje blago razmutiti viljuskom, pa tako izmeriti odredjenu kolicinu.
  • Na taj nacin cete lakse dodati recimo 1/2 jajeta, ako vam je potrebno samo nekoliko grama da biste dobili 120gr
  • Od ove mere ispadne oko 20-ak profiterola.

16 thoughts on “Profiterole ( Princes krofne)

  1. Mi svi puno volimo princes krofne, ali profiterole nisam nikad pravila… A bas super izgledaju onako kad ih vidim na nekim fotkama u gomili obilno prelivene…
    Hm, mislim da cu ih uskoro praviti…

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s