Parfe sa plazmom i karamel umakom

Nedavno sam na blogerskoj igrici koju je organizovala maslinka sa bloga …ja u kuhinji… zajedno sa Metalac posudje, osvojila jednu divnu kaserolu , predivnog izgleda. Naravno odmah nakon preuzimanja ovog prelepog pokloncica, pozelela sam da isprobam par recepta. Posto su ovde bile veoma visoke temperature najpozeljnija poslastica je bio sladoled, tako sam i dosla na ideju da uz ovaj Parfe, ili kako ga drugacije zovu Semifreddo, pripremim i ovaj preliv od karamele… a nakon toga sam posetila Metalac radnju i obezbedila svoju kuhinju sa jos par serpica, jer su zaista genijalne i svakako vam preporucujem da ih posetite 🙂

Potrebno:
-5 zumanca
-100 gr secera
-500 ml slatke pavlake
-50 gr mlevenog plazma keksa
-75 gr sitno izlomljenog plazma keksa
Karamel umak:
-100 gr secera
-200 ml pavlake za kuvanje
 
Dobro umutiti zumanca sa secerom, dok masa ne izbeli, zatim ih kuvati na pari 4-5 minuta, vodeci racuna da posuda sa zumancima ne dodiruje vodu. Ukloniti sa sporeta i ostaviti da se ohladi. Posebno umutiti slatku pavlaku, a zatim pazljivo sjediniti sa zumancima. Dodati mlevenu plazmu, a zatim i sitno izlomljen plazma keks, pa polako promesati drvenom kasikom. Smesu sipati u pleh ili neku drugu posudu koju ste prethodno oblozili masnim papirom (za pecenje) i ostaviti u zamrzivacu  da prenoci.
Pre sluzenja pripremiti karamel umak:
Secer staviti u vatrostalnu posudu i na tihoj vatri zagrevati dok ne dobije zlatno-smedju boju, vodeci racuna da ne zagori. Skloniti sa sporeta, pa naliti tecnom pavlakom, a zatim ponovo vratiti na sporet jos par minuta, mesajuci svo vreme, dok se secer skroz ne otopi. Ovako pripremljen umak cuvati na hladnom mestu.

 


17 thoughts on “Parfe sa plazmom i karamel umakom

  1. Cestitam na lepoj nagradici, ova parfe desert mi izgleda vrlo nezno i fino, a najvise mi se svidja tanjir na prvoj slici sa romanticnim parovima po obodu (imam slican takav servis.:))… saljem ti puno lepih pozdrava!:))

    Sviđa mi se

  2. jako fino! obožavam plazmu u mlečnoj kombinaciji a još sa karamelom, mora da je prste da poližeš!
    stvarno su divne serpice od metalca…trenutno nisma u deficitu sa šerpama pa mi uvek budu jako skupe. al čim usfali, kupujem:)

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s