Obožavam ove kroasane. Pre svega zato sto je recept iz stare mamine sveske, a pored toga su izuzetno mekani i ukusni. Naravno mama ih je punila dzemom, sirom… ja sam ih ovog puta probala sa sirom sa ukusom Milka čokolade i moram vam priznati da sam zaista oduševljena ovom kombinacijom. Svakako ako vam ovaj sir nije dostupan, možete ga zameniti Nutelom ili nekim drugim kremom. Ja ih čuvam u hermetički zatvorenoj kutiji i verujte mi da su i nakon 2-3 dana fenomenalnog ukusa…
Potrebno:
-450 gr brašna
-250 ml mleka
-20 gr kvasca
-1/2 kašicice soli
-1 kašičica šećera
-50ml ulja
-1 jaje
-125 gr margarina
i još:
-oko 50 gr brašna za radnu površinu
-Philadelphia sir sa ukusom Milka cokolade
-ili nutela, dzem, sir…
-1 jaje
-1-2 kašike vode
Postupak:
Zagrejati mleko (da bude mlako), pa dodati kašičicu šećera i izmrviti kvasac. Ostaviti 10-ak minuta. Brašno izmešati sa solju, pa dodati nadošli kvasac i mleko. Zatim dodati blago razmućeno jaje, ulje, pa zamesiti testo. Na blago pobrašnjenoj radnoj površini izručiti testo, premesiti, pa ga rukama oblikovati u obliku valjka i iseći na 6 jednakih delova. Svaki deo premesiti u obliku lopte, prekriti ih čistom kuhinjskom krpom i ostaviti oko 30 minuta. Nakon toga svaku lopticu razvući u obliku palačinke( prečnika 15-20cm), narendati malo margarina i redjati ih jednu na drugu. Na poslednju koru se ne stavlja margarin.
Sada oklagijom razvući jednu veliku koru, pa je unakrsno podeliti na 12 (ili 16 ako volite manje kroasane) jednakih delova, tj trouglića. Na svaki trouglić nanesite 1 kašičicu Philadelphia sira sa ukusom Milka čokolade (ili nekog drugog željenog nadeva: nutela, dzem…)pa ga uvijte kao kiflicu. Tako pripremljene kroasane redjati u pleh obložen papirom za pečenje i ostaviti ih još 30 minuta da narastu.
Premazati ih umućenim jajetom sa kašikom-dve vode i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 20-25 minuta.
Odlično i jako fino izgledaju1
Sviđa mi seSviđa mi se
Vidjela sam taj novi sir u trgovinama, ali nisam ga jos probala, odlicna ideja za kroasane. Predobro izgledaju 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Izgledaju divno i baš mekano i prozračno! Biležim si ovaj recepttić! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Prekrasno, listaju se i vidi se da su mekani 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Mljac! Izgledaju savršeno!
Sviđa mi seSviđa mi se
Ja volim da pijem jogurt uz nutelu, tako da odmah volim i ove kroasane:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Nado!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Goco,meni je sir predobar, moze se koristiti i za palacinke ;))
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Tihana:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Anja:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Tamara:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Senka 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Odličan recept i baš fino izgledaju.
Ne bi to kod mene izdržalo 2 a kamoli 3 dana :)))
Sviđa mi seSviđa mi se
Fantastični su vjerujem hmmm da mi je sada koji,iako je kasni sat,a i tvoja prezentacija je savršena,baš su me potpuno oduševile ove slike:)
Lijep ti pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Prlepo izgledaju,nestalo bi to kod mene smesta.
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala cookandplay, istina da je tesko odoleti im 😉
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Nely, nadam se da cu jednog dana uspeti da napravim slike bar u pola dobre kao sto su tvoje:) Drago mi je da ti se dopadaju:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Irena 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
It looks amazing. And your pictures make it even more delicious. I like the clean composition.
Sviđa mi seSviđa mi se
Thank you 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Divni su, mekani i prozračni. Da mi je sada jedan. 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Zoko:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Bojim se da ove punjene ljepotice napravim, mislim da bi ih sve pojela sama 🙂 Philadelphia sir s milkom sam isprobala samo onako na kruhu, bio mi je fin, i receptić bilježim i isprobavam, ali kad budem imala degustatora u kući…:) Pozdrav 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se