Potrebno:
2x
-4 belanca
-prsohvat soli
-4 žumanca
-7 kašike šećera
-7 kašike brašna
-1 kašika kakaa
-1/2 praška za pecivo
-2 kašike tople vode
-2 kašike ulja
Fil:
– 500 ml mleka
-100 gr šećera
-1 vanilin šecer
-1 puding sa ukusom slatke pavlake (40 gr)
-1 kašika gustina
-125 gr maslaca (ili margarina)
i još:
-100 gr crne čokolade
-2 kašike ulja
-oko 50 gr kokosa
Priprema:
Pomešati brašno sa praškom i kakaom. Umutiti belanca sa prsohvatom soli u čvrst sneg. Posebno umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno pomešano sa praškom, zatim dodati dve kašike tople vode, kao i ulje. Na kraju lagano umešati umućen sneg od belanaca, mešajući drvenom kutlačom. Smesu sipati u pleh (30×40), koji ste obložili papirom za pačenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 15 minuta. Na isti način pripremiti i drugu koru.
Ohladjene kore izvaditi iz pleha i manjom okruglom modlicom ili čašom vaditi male kružiće.
Od 500 ml mleka odvojiti oko 100 ml i razmutiti sa praškom za puding i kašikom gustina. Preostalo mleko staviti sa obe vrste šecera da provri, a zatim dodati ramućeni puding i kuvati još par minuta. Ostaviti da se ohladi, a zatim sjediniti sa umucenim maslacem.
Ovim filom spajati po dva kruga kao sendviče, a zatim ih nafilovati i sa strane, pa stranice uvaljati u kokos,
Čokoladu rastopiti na pari sa uljem, pa pažljivo premazati sa gornje strane „senviča“. Ostavite da se čokolada stegne, a zatim služiti.
Čuvati ih na hladnom mestu:)
Divne su. To mi je omiljeni zimski kolac i pravim ga ponekad, otprilike slican recept, ali bez pudinga i gustina, ovo drugo je isto.
Ja ih ponekad zamrznem u plasticne kutije i super su mi i onako odmrznute.
Krasne slike 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Cesto naletim na ovaj fini recept no nikada ih nisam napravila niti probala. Kao sto si rekla, uvijek nesto drugo uleti.. Super izgledaju!
Sviđa mi seSviđa mi se
Baš su ti fino uspjele, i dobra ideja s pudingom. Takodjer kao i tebe ove šubare me proganjaju godinama :)) Stvarno ih obožavam, a nikak da dodju na red…
Sviđa mi seSviđa mi se
Mislim da mi je ovo savršena kombinacija okusa, a kapice sam zadnji put jela prije par godina, vrijeme je da ih opet napravimo 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
….skoro da sam zaboravila na ove divne kolace!
Sviđa mi seSviđa mi se
Super su ti ispale!
Sviđa mi seSviđa mi se
…ajme draga Nataša, da li mi vjeruješ da je ovo jedan od mojih najdražih kolača, ali da ga ja nikada nisam radila… pa to je za zabrinuti se… ;)))
…i baš dobro što si koristila puding jer si i mene malo potaknula na razmišljanje kako bih ih i ja mogla napraviti…imam dvije vrećice pudinga od vanilije u ormariću, možda se i upustim sutra, prekosutra u avanturu… divota!!!…pozdrav ostavljam… 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Goco, super ti je ideja da se zamrznu, moracu da probam sledeci put. Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Mirela:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala cookandplay, cesto su ti stari, zaboravljeni kolaci i najukusniji, ali u danasnje vreme postoji toliko divnih recepta, da se covek cesto nalazi u nedoumici sta da napravi. Pozdrav.
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Anja:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Jasna, eto inspiracije da ih se podsetite;)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala draga, javi rezultate kada krenes u avanturu;) Drago mi je da ti se dopada i ova moja verzija:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Volim ruske kape ali nisam jih nikad pravila. Predivno izgledaju! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Nedavno sam ih prvi put probala i zaista su odlične, drago mi je da sam naišla na recept..
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Marija:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Jako ih volim jesti, ali ih nikad nisam pravila… Izgledaju baš zamamno!!
Sviđa mi seSviđa mi se
ni ja nisam nikada radila ove kape, krasne su
Sviđa mi seSviđa mi se