Ruske kape

Odavno me vec proganjaju ove „ruske kape“. Ne pamtim kada sam ih poslednji put jela, ali kad god pomislim da ih pripremim, uvek naletim na neki drugi recept i onda one ostanu za drugti put…
…u ormaricu sam pronasla kesicu pudinga sa ukusom slatke pavlake, koja je skoro odsluzila svoj rok trajanja. To mi je bila odlicna motivacija da krenem sa izradom „ruskih kapica“ ili „šubara“, kako ih pojedini zovu. Naravno u receptima koje su pripremale nase mame i bake, koristio se gustin ili ostro brasno za izradu fila. Ja sam htela da eksperimentišem sa ovim pudingom sa ukusom slatke pavlake i naravno bila sam prezadovoljna rezultatom:-)

Potrebno:
2x
-4 belanca
-prsohvat soli
-4 žumanca
-7 kašike šećera
-7 kašike brašna
-1 kašika kakaa
-1/2 praška za pecivo
-2 kašike tople vode
-2 kašike ulja

Fil:
– 500 ml mleka
-100 gr šećera
-1 vanilin šecer
-1 puding sa ukusom slatke pavlake (40 gr)
-1 kašika gustina
-125 gr maslaca (ili margarina)
i još:
-100 gr crne čokolade
-2 kašike ulja
-oko 50 gr kokosa

Priprema:
Pomešati brašno sa praškom i kakaom. Umutiti belanca sa prsohvatom soli u čvrst sneg. Posebno umutiti žumanca sa šećerom. Dodati brašno pomešano sa praškom, zatim dodati dve kašike tople vode, kao i  ulje. Na kraju lagano umešati umućen sneg  od belanaca, mešajući drvenom kutlačom. Smesu sipati u pleh (30×40), koji ste obložili papirom za pačenje i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C oko 15 minuta. Na isti način pripremiti i drugu koru.
Ohladjene kore izvaditi iz pleha i manjom okruglom modlicom ili čašom vaditi male kružiće.

Od 500 ml mleka odvojiti oko 100 ml i razmutiti sa praškom za puding i kašikom gustina. Preostalo mleko staviti sa obe vrste šecera da provri, a zatim dodati ramućeni puding i kuvati još par minuta. Ostaviti da se ohladi, a zatim sjediniti sa umucenim maslacem.
Ovim filom spajati po dva kruga kao sendviče, a zatim ih nafilovati i sa strane, pa stranice uvaljati u kokos,
Čokoladu rastopiti na pari sa uljem, pa pažljivo premazati sa gornje strane „senviča“. Ostavite da se čokolada stegne, a zatim služiti.
Čuvati ih na hladnom mestu:)


20 thoughts on “Ruske kape

  1. …ajme draga Nataša, da li mi vjeruješ da je ovo jedan od mojih najdražih kolača, ali da ga ja nikada nisam radila… pa to je za zabrinuti se… ;)))
    …i baš dobro što si koristila puding jer si i mene malo potaknula na razmišljanje kako bih ih i ja mogla napraviti…imam dvije vrećice pudinga od vanilije u ormariću, možda se i upustim sutra, prekosutra u avanturu… divota!!!…pozdrav ostavljam… 🙂

    Sviđa mi se

Postavi komentar