Burek sa mesom

 Verujem da svako od vas ima bar po jedan recept za pripremu pite sa mesom. Meni je ovo jedini recept koji koristim. Način pečenja ove pite sam pronašla još pre par godina na internetu, ali ako me sada pitate na kom sajtu, zaista nemam pojma. Jedino znam da nakon što sam je prvi put pripremila, svi su bili prezadovoljni ukusom. Nakon toga recept sam zabeležila u svesci i do sada se samo njega pridržavam kada dobijem porudzbinu za pripremu bureka sa mesom.

Potrebno:
-500 gr kore za pitu
-500ml vode
-1 kockica za supu (ili 1 kašicica vegete)
-2 kašike ulja
-1 glavica crnog luka
-400 gr mlevenog mesa
– so, biber, aleve paprike

Staviti 1/2 L vode da provri, pa dodati kockicu za supu i 2 kašike ulja. Luka iseckati na sitne komadiće, pa ga propžiti sa malo ulja i par kašika vode. Dodati mleveno meso i pržiti još par minuta.
U dobro podmazan pleh poredjati 3 kore za pitu, tako da prelaze preko ivice pleha. Svaku prethodno poprskati pripremljenom tečnošću za supu, pa rasporediti par kašika mlevenog mesa. Zatim staviti 3 kore jednu do druge, pa meso… Postupak ponavljati dok ne utrošite sav materijal. Na kraju završiti redom kora, a zatim preklopiti ivice ka unutrašnjosti, koje su ostale da strče  i dobro zaliti preostalom tečnošću.
Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta, a zatim izvaditi burek i pomocu kuhinjske krpe pažljivo preokrenuti burek, tako da donja strana sada bude gore. Najbolje je preokrenuti je na papir za pečenje, pa zajedno sa papirom vratiti burek u pleh i nastaviti sa pečenjem još 15-20 minuta. Vodite računa da se ne opečete, pošto će pita biti veoma vruća kada je okrećete.

 


18 thoughts on “Burek sa mesom

  1. Vjerujem da je super jer je onakva kakva i treba da bude: meso, luk i gotovo ništa više. Ja obično radim po jednom prastarom receptu Cuneta Gojkovića koji je kao on dao za jednu prastaru TV emisiju Malih tajni Vegete. Kore obično kapam mješavinom mineralne i ulja, ali ovo je još bolje.

    Sviđa mi se

Postavi komentar