Egzoticna torta sa belom cokoladom

Nikada ranije nisam uzivala u kolacima sa ukusom limuna, kao ove godine. Verovatno zato sto ih i nisam tako često pripremala.
 Nekako me limun uvek asocira na prehladu, verovatno zato sto ga obično tada koristimo kao dodatak čajevima, kako bi smo se « snabdeli » vitaminom C.
Nedavno sam probala mus sa ukusom limuna, koji je totalno promenio moje mišljenje o ovoj voćki. Recept je iz knige « Desserts légers » i zaista je odlična, lagana tortica za ove zimske dane.

Potrebno:
-2 jaja
-prstohvat soli
-150 gr  šećera
-150 gr brašna
-150 gr putera
-1 limun (sok i korica)
Krema:
-180 gr bele čokolade
-180 gr krem sira
-50 gr šećera u prahu
-80 ml sok od pomorandze
– 25 cl slatke pavlake
-3 lista zelatina
Preliv
-60ml sok od limuna
-1 kašika šećera u prahu
-2 lista želatina
-2 kiwija
i još
-60-80ml sok od pomorandze za natapanje kore
Otopiti puter na tihoj vatri i ostaviti da se malo prohladi. Umutiti belanca sa prstohvatom soli, postepeno dodavajući šećer. Dodati žumanca i mutiti još malo. Zatim dodati brašno, otopljeni puter, sok i rendanu koricu limuna. Sipati u pleh, oblozen papirom za pecenje ( 23 cm) i peći na 180°C oko 40 minuta.
U medjuvremenu pripremiti fil. U hladnoj vodi potopiti listove želatina i ostaviti 10-ak minuta. Čokoladu otopiti na pari, pa dodati želatin, mešajući energično, kako bi se želatin skroz otopio i sjedinio sa čokoladom.
Umutiti krem sir sa šećerom u prahu, dodati sok od pomorandze i otopljenu belu čokoladu sa želatinom. Sve zajedno mutiti 5-6 mituta, dok ne dobijete finu mus kremu. Posebno umutiti slatku pavlaku, pa je pažljivo sjediniti sa prethodnom smesom.
U kalupu sa štipaljkom staviti ohladjenu koru, pa je natopiti sokom od pomorandze. Preko kore revnomerno rasporediti kremu i ostaviti u frižider najmanje 3 sata.
Za preliv takodje potopiti želatin u hladnoj vodi i ostaviti 10-ak minuta. Pomešati sok od limuna sa kašikom šećera u prahu, pa zagrejati na tihoj vatri. Dodati želatin i mešati dok se skroz ne otopi. Ostaviti da se prohladi. Preko kreme rasporediti tanke kriške kiwija, pa preliti ovim prelivom od limuna.
Ovde sam se strogo pridržavala recepta, ali ipak postoji nešto što bih sledeći put promenila, a to je želatin. Pošto se koristi želatin u listovima, zaista sam imala poteškoća da ga skroz sjedinim sa čokoladom. U filu su ostale sitne grudvice koje se nisu najbolje rastopile, pošto je čokolada vrlo brzo počela da se steže i želira. Mislim da je mnogo bolja solucija da se koristi želatin u prahu ( 3 lista želatina = 6 gr želatina u prahu), koji se rastopi sa malo vode, ili u ovom slučaju sokom od pomorandze. Zatim se zagreje na tihoj vatri i sjedini sa umućenim krem sirom i pavlakom.
Prijatno!
Publicités

7 réflexions sur “Egzoticna torta sa belom cokoladom

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s