Buche "Flower power" (Božicna torta)

Nadam se da ste se polako odmorili od novogodisnje zurke?! Za mene nazalost nije bilo odmora, posto je cak i 1. januar bio radan 😦 ali i to je proslo. Iskreno jedva sam cekala vikend kako bih odvojila malo vremena za blog i za pregled vasih recepta, koje sve manje uspevam da pratim, ali ipak se trudim da budem u toku svega sto se desava i u vasoj kuhinji…

Za pocetak Nove godine vam predlazem ovu neobicnu mini-torticu, ili kako je vec ovde zovu « Buche de Noel ». Tortica takodje nosi naziv i « Flower power », sto je meni delovalo veoma simpaticno, ali u receptu nema ni traga od cveca. Verujem da je naziv nastao zbog dekoracije, pa sam se koliko-toliko potrudila da ubacim i par cvetica od fondana, kako bi bar malo izgledalo na original recept.
Recept je iz knjige « 140 desserts de fete » sa malim izmenama 😉

Potrebno:
 1. kora:
-2 jaja
-80 gr šećera
-80 gr brašna

2. kora:
-150 gr putera
-80 gr brašna
-120 gr mlevenih badema
-140 gr šečera u prahu
-1 kašićica praška za pecivo
-*50 gr pire od malina
-4 belanca
-prsohvat soli
-100 gr malina
-malo roze alimentarne boje

Fil:
-500 ml mleka
-100 gr šećera
-4 žumanca
-1 puding sa ukusom vanile
-100 gr putera
50 gr šećera u prahu

Preliv:
-200 gr bele čokolade
-100 ml slatke pavlake
-3 gr želatina u prahu
-malo zelene alimentarne boje

Pripremiti 1. koru. Jaja izmiksati sa secerom, dodati brasno, pa peći u plehu(22×33), obložen papirom za pečenje na 180°C , 10 minuta.
Pripremiti 2. koru. Pre svega viljuskom izmeljati maline, dok ne dobijete pire. Otopiti puter na tihoj vatri. Pomešati brašno, prašak za pecivo, mlevene bademe i šećer u prahu. Dodati otopljeni puter i pire od malina. Posebno umutiti belanca sa prsohvatom soli u čvrst sneg. Dodati malo roze alimentarne boje, pa pažljivo sjediniti sa prethodnom smesom. Sipati u pleh (22×33), koji ste obložili papirom za pečenje. Preko testa rasporediti 100 gr malina i peći na 180°C,  20 minuta. Ostaviti da se prohladi, zatim iseći po dužini na 3 trake (11, 7 i 4 cm )
Krema: Rastvoriti prašak za puding sa 100 ml mleka. Preostalih 400 ml mleka staviti sa 50 gr šećera da prokuva. Posebno umutiti žumanca sa preostalih 50 gr šećera, dodati razmućeni puding, a zatim i provrelo mleko. Zatim sve zajedno vratiti u šerpu i kuvati još par minuta dok krema ne dobije odredjenu gustinu ( kao za puding). Ostaviti da se ohladi, pa pomešati sa puterom koji  ste prethodno umutili sa šećerom u prahu.
U pleh koji ste obložili providnom folijom (koristila sam polukruzni pleh za srneća ledja) staviti 1. koru, tako da formira polukrug. Rasporediti jedan sloj kreme, pa preko staviti najmanju koru (4×33), zatim drugi sloj kreme, pa srednju koru (7×33), zatim krema i na kraju zatvoriti preostalom korom (11×33). Uviti u providnom  folijom, i ostaviti par sati u frižider.
Izvaditi biskvit, preokrenuti ga na tacni i odlepiti foliju. Preliti ga čokoladom, koju ste pripremili na ovaj način: želatin preliti sa kašikom vode i ostaviti par minuta. Čokoladu i pavlaku zagrejati na pari, dok se čokolada skroz ne otopi,pa dodati zelenu boju. Nabubreli želatin zagrejati na tihoj vatri, dodati otopljenoj čokoladi. Ostaviti da se čokolada malo prohladi, pa preliti preko biskvita.

 

Publicités

2 réflexions sur “Buche "Flower power" (Božicna torta)

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s