Tarte tatin (prevrnuta pita sa jabukama)

Kako volim miris jabuka, koji se širi stanom u ovom zimskom periodu. Temperatura je ispod nule, imamo cak i beli pokrivac, a ja uzivam uz šolju caja i jednom preukusnom parcetu ove fenomenalne pite.
Recept je iz knjige « Encyclopédie des desserts » , koju sam nedavno dobila na poklon, a inace sama knjiga sadrzi predivne recepte, da bih ih u istom trenutku sve isprobala…

Potrebno:
-1,2 kg jabuka
-1 limun

Testo:
-125 gr brašna T55
-63 gr putera
-10 gr šećera
-20 gr žumanca (1 žumance)
-40 gr vode
-2 gr soli

Karamel:
-120 gr putera
-120 gr šećera

Prvo pripremiti testo. Sjediniti brašno i puter. Prstima mesiti dok se puter potpuno ne sjedini sa brašnom. Dobićete peskovitu smesu. Dodati sol, žumance, vodu i šećer. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti 20-ak minuta ufrižider.
Oljuštiti jabuke, preseći ih na pola i očistiti sredinu. Premazati ih limunovim sokom,  a zatim ih iseći na manje kriške.
Pripremiti karamel, tako što ćete šećer zagrevati na tihoj vatri, dok ne porumeni (paziti da ne zagori). Brzo ga  sipati u pleh u koji cete peći pitu, ( ja sam koristila keramičku posudu za tart) Preko karamel rasporediti puter, koji ste isekli na tanke trakice. Zatim složiti jabuke i prekriti ih testom koje ste rastanjili u veličini pleha. Oštim nožem blago pritisnuti ivice testa i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, 35-40 minuta. Pečenu pitu izvaditi iz pleha i przo je preokrenuti na tacnu ili neki veći tanjir, (moze vam poslužiti i tanjir za pizzu :)) pazite samo na karamel sos, kako se ne bi opekli.
Pitu možete poslužiti uz kuglu sladoleda, umućenom slatkom pavlakom ili po želji…

 

 

Publicités

8 réflexions sur “Tarte tatin (prevrnuta pita sa jabukama)

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s