Snenokle

Da budem iskrena, šnenokle nikada nisam volela, a što je najgore nikada nisam ni želela da ih probam. Ne znam zašto me je ta poslastica uvek odbijala, ali rešila sam da se suočim i sa njom. Tako sam naišla na ovaj recept koji se priprema sa engleskom kremom i karamel umakom. Od kako sam ga isprobala, e pa i moje mišljenje o šnenoklama nije više isto.

Potrebno:
-500 ml mleka

-4 belanca
-40 gr šećera

Engleska krema:
-500 ml mleka
-1 vanilin secer
-4 žumanca
-80 gr šećera
-1 kašika gustina

Karamel krema:
-100 gr šećera
-100 gr slatke neutralne pavlake
-20 putera

i još:
-50 gr pečenih  listića badema

Prvo pripremiti englesku kremu. Staviti 500 ml mleka da provri, a zumanca umutiti sa secerom, vanilin secerom i jednom kasikom gustina, dok masa ne izbledi. Pazljivo dodati mleko mesajuci svo vreme, zatim sve zajedno vratiti u serpu i kuvati na tihoj vatri 2-3 minuta. Skloniti sa sporeta, prekriti providnom folijom i ostaviti da se krema ohladi.
Umutiti belanca sa secerom u cvrstu masu. Posebno staviti 500 ml mleka da provri. Smanjiti vatru, pa pomocu dve kasike od belanaca praviti « knedlice » i pazljivo ih spustati u vrelo mleko. Knedlice kuvati 2-3 minuta sa obe strane, pazljivo ih izvaditi na papir da se ocede, a zatim ih redjati u  širu posudu i odmah ih ostaviti na hladnom. Postupak ponoviti dok ne utrosite sav šne od belanaca.
Karamel preliv pripremiti tako sto cete staviti secer da se otopi na tihoj vatri, dok ne dobije tamno braon boju (paziti da ne zagori). Dodati pavlaku (sobne temperature) i kuvati jos par minuta, dok se secer ne otopi.   Na kraju dodati puter.
Posluzivanje:
U manje cinijice sipati par kasika engleske kreme, staviti po 2-3 knedlice od belanaca, preliti karamel umakom i na kraju ukrasiti pecenim bademima.

 

Publicités

13 réflexions sur “Snenokle

  1. Često radim šnenokrle ljeti jer kada se rashlade, nema boljeg osvježenja i hladnog deserta. Kremu oduvijek radim kao i ovu za koju si dala recept, no žličnjake ne radim sa šećerom (preslatko) i kuham ih u vodi – bolje je ovako u mlijeku, ali brže i jednostavnije je u vodi. Divno izgledaju, i bez obzira što je još zima, ne bih odbila ovu jednu porciju (ili 2).

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s