Da budem iskrena, šnenokle nikada nisam volela, a što je najgore nikada nisam ni želela da ih probam. Ne znam zašto me je ta poslastica uvek odbijala, ali rešila sam da se suočim i sa njom. Tako sam naišla na ovaj recept koji se priprema sa engleskom kremom i karamel umakom. Od kako sam ga isprobala, e pa i moje mišljenje o šnenoklama nije više isto.
Potrebno:
-500 ml mleka
-4 belanca
-40 gr šećera
Engleska krema:
-500 ml mleka
-1 vanilin secer
-4 žumanca
-80 gr šećera
-1 kašika gustina
Karamel krema:
-100 gr šećera
-100 gr slatke neutralne pavlake
-20 putera
i još:
-50 gr pečenih listića badema
Prvo pripremiti englesku kremu. Staviti 500 ml mleka da provri, a zumanca umutiti sa secerom, vanilin secerom i jednom kasikom gustina, dok masa ne izbledi. Pazljivo dodati mleko mesajuci svo vreme, zatim sve zajedno vratiti u serpu i kuvati na tihoj vatri 2-3 minuta. Skloniti sa sporeta, prekriti providnom folijom i ostaviti da se krema ohladi.
Umutiti belanca sa secerom u cvrstu masu. Posebno staviti 500 ml mleka da provri. Smanjiti vatru, pa pomocu dve kasike od belanaca praviti „knedlice“ i pazljivo ih spustati u vrelo mleko. Knedlice kuvati 2-3 minuta sa obe strane, pazljivo ih izvaditi na papir da se ocede, a zatim ih redjati u širu posudu i odmah ih ostaviti na hladnom. Postupak ponoviti dok ne utrosite sav šne od belanaca.
Karamel preliv pripremiti tako sto cete staviti secer da se otopi na tihoj vatri, dok ne dobije tamno braon boju (paziti da ne zagori). Dodati pavlaku (sobne temperature) i kuvati jos par minuta, dok se secer ne otopi. Na kraju dodati puter.
Posluzivanje:
U manje cinijice sipati par kasika engleske kreme, staviti po 2-3 knedlice od belanaca, preliti karamel umakom i na kraju ukrasiti pecenim bademima.
Kako ovo dobro izgleda! Fotografije su ti mrak!Zanimljiva zamjena umjesto klasičnih i retro šne nokli, štoviše ovo mi se čini da bi čak moglo biti i bolje nego po starijim receptima. 😉
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Igore, drago mi je da ti se dopada ova verzija šne-nokli u novom izdanju:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Često radim šnenokrle ljeti jer kada se rashlade, nema boljeg osvježenja i hladnog deserta. Kremu oduvijek radim kao i ovu za koju si dala recept, no žličnjake ne radim sa šećerom (preslatko) i kuham ih u vodi – bolje je ovako u mlijeku, ali brže i jednostavnije je u vodi. Divno izgledaju, i bez obzira što je još zima, ne bih odbila ovu jednu porciju (ili 2).
Sviđa mi seSviđa mi se
Moram priznati da sam oduvek vise volela tu zutu kremu od onih neznih „oblacica“ u snenoklama, ali ovako sa karamel prelivom izgleda skroz drugacije i veoma raskosno.:))
Sviđa mi seSviđa mi se
Izgleda savršeno, zbilja ih moram čim prije spremiti :)))
(moram priznati da ih ja nikad nisam jela, a baš često razmišljam da ih spremim! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Volim samo žuti dio, ali mislim da bih mogla i bijeli kad si ovako fino pripremila s karamelom i bademima. Izgleda odlično!
Sviđa mi seSviđa mi se
Deluje mi super ideja za kuvanje belanaca u vodi, za neku laganiju varijantu. Pozdrav draga!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Lana, mene je ovak karamel umak privukao, drugacije ne verujem da bih se usudila da isprobam:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Anja, ocekujem utiske ako ih isprobas:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala cookandplay, verujem da bi nakon ovako pripremljenih šne-nokli promenila misljenje, bas kao i ja :))
Sviđa mi seSviđa mi se
Ja volim Šnenokle oduvek, ali ove sa karamelom su posebne!!!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Miki, pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Moram se uključiti kad vidim šnenokle – one su zov djetinjstva…Neka dragost me preplavi kad se sjetim bake i mame kako su ih nedjeljom radile , a mi klince lizali ostatke po zdjelama;)
Sviđa mi seSviđa mi se