Svajcarske brios

Bilo je ovde dosta posla, ali verujte mi da se trud isplatio. Zao mi je samo sto nisam slikala etape izrade, ali se nadam da sam uspela lepo da objasnim postupak izrade. Za svaki slucaj vam predlazem da pogledate na ovom blogu kako sve to izgeda.
Neka vas ne buni to sto kvasac ide direktno u brasno ( znaci ne rastvara se ni sa mlekom ni sa vodom). Testo je jednostavno fenomenalno.
Potrebno:
-250 gr brašna
-30 gr šećera
-prsohvat soli
-10 gr svežeg kvasca
-3 jaja
-165 gr putera sobne temperature
– malo brašna (oko 50gr) za radnu površinu
Krema:
-250 ml mleka
-1 kašičica putera
-2 žumanca
-50 gr šecera
-20 gr gustina
-1 ravna kašika brašna

i jos:
-120 gr čokoladnih kapljica (ili seckane čokolade)

Sirup:
-50 gr šećera
-50 ml vode

Za premazivanje:
-1 jaje
– 1 žumance

Pripremiti testo za brioše: U dublju posudu staviti brasno, secer, sol, i kvasac koji ste sitno izdrobili ( voditi racuna da kvasac ne dodiruje ni secer ni sol) Dodati jaja, pa spiralnim nastavcima za testo mutiti najmanjom brzinom 2-3 minuta. Dodati omeksali puter sobne temperature i nastaviti sa mucenjem na srednjoj brzini. Mutiti izmedju 5 i 10 minuta. Testo je spremno kada pocne da se odvaja od posude i kada mozete da ga uzmete u ruke. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da odmara oko 1h. Nakon toga testo premestiti na nekom pravougaonom posuzavniku, koji ste blago posuli brasnom (kako vam se testo ne bi zalepilo), zatim testo rastanjiti u pravougaoni oblik i ostaviti ga tako u frizideru da stoji oko 2h.

Dok testo odmara pripremiti kremu. Zagrejati mleko i kasicicu putera. Posebno umutiti zumanca sa secerom. Dodati gustin, a zatim i provrelo mleko, mesajuci svo vreme. Sve zajedno vratiti u serpu i na tihoj vatri kuvati jos par minuta dok se krema ne zgusne. Skloniti sa sporeta, prekriti providnom folijom i ostaviti da se ohladi, mesajuci s’vremana na vreme.

Izvaditi testo iz frizidera i izruciti ga na pobrasnjenoj radnoj povrsini. Testo rastanjiti u pravougaonom obliku (pr. 20×40) debljine 4-5 mm. Naneti kremu po duzini testa, ali samo do polovine (10×40). Preko kreme rasporediti seckanu cokoladu, a zatim prekalupiti onom drugom praznom polovinom testa. Blago pritisnuti oklagijom kako bi ste dobili glatku povrsinu. Ostrim nozem iseci pravougaonike (4×10), dobicete oko 10 pravougaonika tj briosa.. Premestite ih u pleh koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje, praveci razmak izmedju svake briose. Prekriti ih providnom folijom i ostaviti da odmaraju na sobnoj temperaturi 2h30minuta.

Pripremiti sirup. U serpu staviti secer i vodu da provri na srednje jakoj vatri. Kada se secer istopio skloniti sa sporeta i ostaviti da se ohladi.

Sporet zagrejeti na 180°C. Briose premazatiumucenim jajetom i zumancetom i peci ih oko 10-12 minuta, odnosno dok blago ne porumene. Cim ih izvadite iz rerne premazati ih pripremljenim secernim sirupom i ostaviti da se prohlade.

 

 

Publicités

2 réflexions sur “Svajcarske brios

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s