Pita sa spanacem i sirom

Da li ste pripremali pitu sa lisnatim testom? Ako niste ovo je odlicna prilika da isprobate. Pravi naziv ovakvih pita je Tourtes i uglavnom se pripremaju sa povrcem ili mesom. Kod mene je ovog puta izbor pao na spanac.


Potrebno:
-2 pakovanja lisnatog testa (2x230gr)
-500 spanaca (moze i zaledjenog)
-3 kasike maslinovog ulja
-150 gr krem sira
-125 gr jogurta
-3 jaja
-100 gr sunke
-50 gr pinjola
-sol, bibber
i jos:
-1 zumance
-1 kasicica vode

Priprema:
U suvoj serpi proprziti kratko pinjole, da dobiju rumenu boju. Spanac takodje proprziti oko 5 minuta sa malo ulja, a zatim ostaviti da se ohladi. Ja sam koristila zaledjen spanac, pa ga nisam prethodno kuvala u slanoj vodi.
Jaja razmutiti sa krem sirom i jogurtom, posoliti, pa promesati sa prohladjenim spanacem. Dodati sitno seckanu sunku i pinjole, pa promesati.
Okruglu vatrostalnu posudu (za tart), premazati sa malo putera, pa obloziti prvim lisnatim testom. Testo izbockati viljuskom na par mesta, pa rasporediti fil. Preko fila staviti drugo lisnato testo. Na sredini testa napraviti mali otvor u obliku kruga. Dobro spojiti krajeve oba testa. Gornje testo premazati razmucenim zumancetom sa kasicicom vode i peci na 180°C oko 30 minuta.


One thought on “Pita sa spanacem i sirom

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s