Brios ruze


Nedavno sam otkrila Paprikas 🙂 Ne, nije to onaj paprikas za jelo, vec je u pitanju jedan fenomenalan blog, cije slike su me totalno oborile s’nogu… a onda sam krenula da pretrazujem recepte, nisam znala sta bih pre isprobala. Odlucila sam se za ove brioš –CLIC-, posto su mi delovale baš simpaticno, a verujem da ce biti jos par isprobanih recepta 🙂

Potrebno:
-350 gr brasna T45
-12 gr svezeg kvasca
-80 gr omekšalog putera
-2 zumanca
-140 ml mlakog mleka
-3 kasike secer
-1 kesica vanilin secer
-1/2 kasicice soli

i jos:
-2 kasike otopljenog putera
-1 kasicica secera

Priprema:
U mleko dodati kvasac i šećer, pokriti i ostaviti 10 minuta da odstoji.
U veću posudi staviti brašno, vanilin šećer i so.  Promešati, pa u sredini napraviti udubljenje, dodati žumanca, nadošli kvasac i omekšali puter. Spiralnim nastavcima za testo mutiti 10-ak minuta ( u original receptu navedeno je 15 minuta.) Pokriti vlažnom krpom i ostaviti 2h na sobnoj temperaturi. Nakon toga premesiti testo i podeliti na 4 dela. Svaki deo razviti što tanje na pobrašnjenoj radnoj površini pa čašom ili modlicom prečnika 7-8 cm vaditi krugove.
Spajati po 3 kruga tako što ćete ih stavljati jedan na drugi, ali da se dodiruju samo sa gornje strane po 1 cm (slika 1).

 Uviti ih zajedno, počevši od gornje strane ( slika 2), a zatim ih oštrim nožem preseći na pola (slika 3), tako da dobijete ruže. Ređati ih uspravno (slika 4) u okruglom kalupu prečnika 22 cm ( po mogućstvu sa štipaljkom), koji ste prethodno premazali sa malo otopljenog putera. Pravite male razmake izmedju svake ruže, odnosno nemojte ih previše pritiskati. Ostaviti 1h na toplom mestu. Nakon toga otopiti 2 kašike putera sa kašičicom šećera, premazati brioš i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180C , 20-25 minuta.

14 thoughts on “Brios ruze

Postavi komentar