Brios srce

Ove brioš sam pripremala više puta. Prvih par puta su bile u obliku klasicnih brios (recept na dnu posta). Ovog puta sam se odlucila za ovo srce sa kruskama i borovnicama, koje je posuto crumble smesom.
Oba recepta su iz knjige „Patisserie“, mada se nisam bas strogo pridrzavala pojedinih saveta, vec sam se prepustila svom iskustvu (narocito kada je u pitanju bilo oblikovanje srca).
Recept saljem Mireli, koja nam je kao temu ovomesecne igrice Ajme, koliko nas je, zadala kvasac.

 



Potrebno:
-250 gr brašna T 45
-30 gr šećera
-1 kašičica soli
-10 gr kvasca
-3 jaja (150 gr)
-165 gr putera sobne temperature
i još:
oko 50 gr brašna za radnu površinu

Nadev:
-3 kruške
-1/2 sok od limuna
-20 gr smedjeg šećera
-1 kašičica putera
-1 kašičica cimeta
-20-ak borovnica ( svežih ili zaledjenih)
-1 jaje ( za premazivanje)
-1 kašičica šećera u prahu

Streusel 
-50 gr putera
-50 gr šećera
-50 gr kokosa
-50 gr brašna

Pripremiti testo za brioš:
U veću posudu staviti brašno. Sa jedne strane staviti šećer i so, sa druge izdrobiti kvasac. U sredini napraviti udubljenje i staviti jaja. Spiralnim nastavcima za testo mutiti 2-3 minuta najmanjom brzinom. Dodati omekšali puter i nastaviti najvećom brzinom. Mutiti izmedju 5 i 10 minuta. Veoma je bitno da vam puter bude sobne temperature, zato ga izvaditi iz frižidera najmanje sat vremena ranije. Ja sam htela da ubrzam proces, pa sam puter otopila na tihoj vatri, a posledica toga je bilo previše lepljivo testo.  Testo mora biti elastično i spremno je kada ga možete uzeti u ruci. Pokriti posudu čistom kuhinjskom krpom i ostaviti 1h na toplom mestu.
Testo premesiti na pobrašnjenoj dasci, formirati ga u obliku pravougaonika, uviti u providnu foliju i ostaviti 1h u frižider, da se stegne.
Izmedju 2 papira za pečenje rastanjiti testo debljine 6 mm. Jedan papir iskoristiti i makazama izrezati srce. Izrezano srce prisloniti na testo, pa ostrim nožem izrezati oblik srca. Srce prebaciti na pleh (zajedno sa papirom koji se nalazi ispod za pečenje). Ostaviti na sobnoj temperaturi 2h.

U medjuvremenu pripremiti nadev:
Oljuštiti kruške, iseći ih na male komadiće i preliti sokom od limuna.
U šerpu staviti 20 gr smedjeg šećera i na tihoj vatri zagrevati dok se ne otopi, kako biste dobili finu karamel boju. Dodati puter, kruške i cimet.Pržiti ih 5 minuta na tihoj vatri uz povremeno mešanje, zatim skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohlade.
Pripremiti streusel:
Imešati sve sastojke, pa rukama mešati dok ne dobijete mrvičastu smesu.
Nadošlo testo premazati razmućenim jajetom. Utisnuti borovnice u testo, praveći male razmake (kao na slici). Ostaviti 1cm prazno na ivicama srca. Preko borovnica rasporediti kruške, a preko krušaka, mrvičastu smesu, odnosno streusel.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 170°C oko 15 minuta. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se ohladi, a zatim posuti šećerom u prahu i služiti.
Ovu brioš možete pripremiti u okruglom ili pravougaonom obliku.

Takodje od ove smese možete pripremiti klasične brioš, takozvane pariske brioš

Nakon što ste pripremili testo, ostavite ga 1h na sobnoj temperaturi. Zatim ga na pobrašnenoj dasci premesiti i formirati oblik valjka. Uviti u providnu foliju i ostaviti 2h u frižider.
Od ove smese dobije se oko 600gr testa. Podelite ga na 2. Prvi deo od 400gr i drugi 200gr.
Uzeti onaj deo od 400 gr i podeliti na 12 jednakih loptica. Isto uraditi i sa drugim delom testa, s´tim što će loptice biti manjeg oblika.
Veće loptice stavljati u kalupe za brioš koje ste prethodno premazali otopljenim puterom. Na svaku lopticu napraviti malo udubljenje, pa staviti manju lopticu.
Ovako pripremljene brioš ostaviti 2h na sobnoj temperaturi. Razmutiti 2 žumanca, premazati brioš, a zatim peći u prthodno zagrejanoj rerni na 180°C 10 do 12 minuta.


7 thoughts on “Brios srce

Postavi komentar