Crème brulée

Krem brule je jedna vrsta zapecene kreme, koja se priprema od zumanaca, pavlake i secera. Obicno se dodaje i vanila, medjutim danas postoje razni ukusi kao sto su cokolada, pistaci, ruzina vodica i slicno.
Ja sam ga pripremala po originalnom receptu sa vanilom, pistace sam iskoristila za dekoraciju 🙂



Potrebno:
-500 ml neutralne slatke pavlake (sa vecim procentom masnoce)
.1 štapić vanile
-5 žumanca
-75 gr šećera
i jos:
-6 kasicica smedjeg secera

Priprema:
Stapic vanile preseci na pola, izvaditi zrnca i staviti ih u neutralnu pavlaku, koju ste sipali u vatrostalnu posudu pa zagrevati na tihoj vatri do tacke kljucanja. Skloniti sa sporeta i ostaviti 2h da odstoji na sobnoj temperaturi. Zumanca dobro umututi sa secerom (da izbele), pavlaku procediti kako bi ste uklonili zrnca vanile, pa sipati u umucena zumanca, miksajuci svo vreme.

Sipati u 6 plitke keramicke posude, pa ih poredjati u pleh u koji ste nalili vrucu vodu ( pazite da voda ne preliva posudice sa kremom) Pleh sa posudama staviti u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C i peci 35 do 40 minuta. Nakon toga izvaditi posude i ostaviti da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih staviti u frizider.
Pre sluzenja posuti smedjim secerom, pa ako nemate brener, ukljucite rernu (gornje grejace) i staviti ih pri vrhu par minuta ( ne predugo) da se secer karamelizuje, zatim sluziti.

 

 

Stapice vanile mozete iskoristiti i napraviti domaci vanilin secer. U manju staklenu posudu sipajte sitan secer, ubacite stapic vanile i ostavite nedelju dana da odstoji. Nakon toga ga mozete koristiti kao dodatak vocu, kolacima ili sta vam vec padne na pamet:)

 

 


One thought on “Crème brulée

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s