Ne verujem da bih jos uvek krenula u ovu avanturu i pripremu domaceg kvasca, da nam Mirela nije zadala temu kvasac u ovomesecnoj igrici Ajme, koliko nas je! Takodje nisam verovala da je priprema hleba i peciva sa domacim kvascem dosta, dosta ukusnija i dugotrajnija, a o mekoci i da ne govorim, dok se i sama nisam uverila.
U ovom postu je recept za pripremu domaceg tecnog kvasca, kao i 2 veoma slicna recepta za pripremu fougasse, a posto su recepti iz knjige Larousse du pain – Eric Kayser, verujem da cu isprobati jos koji recept, posto je knjiga zaista fenomenalna i sadrzi predivne recepte koji se uglavnom pripremaju sa ovom vrstom kvasca.
Potrebno za oko 500 gr tečnog kvasca :
-140gr bio brašna (raženo T80, 130 ili 170)
-240 gr tople vode 30°C
-10 gr meda
-100 gr belog brašna (T55 ili 65)
Priprema
1. dan – U manju staklenu posudu pomešati 20 gr raženog brašna, 20 gr vode, i 5 gr meda. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu 24h. Promešati ako se uhvati korica.
2. dan – Mali mehurići su počeli da se stvaraju na površini. U većoj staklenoj posudi pomešati 40 gr raženog brašna, 40 gr vode i 5 gr meda. Dodati prethodnu smesu i sve zajedno izmešati. Ova operacija se zove “ osvežavanje kvasca „. Pokriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti 24h.
3. dan – Mehurići su se stvorili. U još veću staklenu posudu ( teglu) pomešati 80 gr raženog brašna i 80 gr vode. Dodati prethodnu smesu, pokriti čistom krpom i ostaviti 24h.
4. dan – Dodati 100 gr belog brašna i 100 gr vode. Promešati i dobićete spreman kvasac koji je malo gušće teksture od one koje pripremamo za palačinke kao na slici 1.
Ostaviti ga par sati na sobnoj temperaturi izgledace kao na slici 2. Pazite da vam tegla bude duboka, jer u suprotnom kvasac ce izliti sa strane ( kao sto se meni desilo 1. put kad sam ga pripremala)
Kvasac čuvati u posudi na koju ste samo spustili zatvarač, ali bez zatvaranja, tako da bude u kontaktu sa vazduhom. Medjutim ako ga ne koristite duže vreme, zatvorite lepo posudu i čuvajte je u frižideru.
- Kvasac je aktivan 3 dana nakon što ste ga „osvežili“, što znači da je potrebno osvežavati ga svaki 3. dan. Osvežavanje kvasca se vrši tako što mu se doda brasno i voda 50% od njegove ukupne težine. Izmerite kvasac. Ako vam je ostalo 300 gr tečnog kvasca, treba dodati 75 gr brašna i 75 gr vode. 75 + 75 =150 što je pola od 300. Može se čuvati i do nekoliko nedelja u frižideru u zavisnosti koliko ga često koristite.
Fougasse sa dimljenom slaninom
Potrebno za 4 fougasses:
-500 gr belog brašna T 65
-300 gr tople vode 20°C
-100 gr tečnog kvasca
-5 gr svežeg pekarskog kvasca
-10 gr soli
-30 gr maslinovog ulja ( +malo za premazivanje)
-250 gr dimljene slanine
-100 gr creme fraiche ( kisela pavlaka)
-75 gr rendanog emmental sira
Priprema:
U dublju posudu staviti brašno, napraviti udubljenje dodati polovinu vode, tečni kvasac, izdrobljeni kvasac i so. Promešati, dodati ostatak vode i ulje, zatim zamesiti testo da bude meko i elastično.
Formirati u obliku lopte, pokriti vlažnom krpom i ostaviti 2h na sobnoj temperaturi. Nakon sat vremena premesiti testo.
Na pobrašnjenoj radnoj površini izručiti testo i podeliti na 4 dela. Svaki deo izdužiti u obliku valjka, uvijajući ga u sebe kao rolat.
“ Sastavljeni“ deo okrenuti na dole, pokriti krpom i ostaviti 15 minuta.
Svaki deo posebno rastanjiti oklagijum tako da bude ovalnog oblika dužine 20cm i debljine 5mm. Na pleh, obložen papirom staviti po dve fougasse, svaku premazati sa malo creme fraiche ( pavlakom ili mileram ) , ostavljajući 1 cm prazno pri krajevima, rasporedite emmental ( sir ) i na kraju sitno seckanu dimljenu slaninu. Ostavite 1h na sobnoj temperaturu.
Rernu ugrejati na 235°C, na dnu rerne staviti posudu sa vodom (5cl). Fougasse pecite na srednjoj visini 4 min, zatim temperaturu smanjiti na 220° i peći još 10-ak minuta. Izvaditi iz rerne, krajeve premazati maslinovim uljem.
Fougasse sa maslinama
Potrebno za 4 fougasses:
-500 gr belog brašna T65
-100 gr tečnog kvasca
-5 gr svežeg pekarskog kvasca
-10 gr soli
-320 gr tople vode 20°C
-30 gr maslinovog ulja ( -za premazivanje)
-200 gr maslina ( očišćenih i iseckanih na manje komadiće)
-100 gr rendanog emmental sira
Priprema:
Brašno sipati u veću posudu, napraviti udubljenje, sipati polovinu vode, tečni kvasac, izmrvljeni pekarski kvasac i so. Promešati, pa dodati ostatak vode i ulje. Mesiti testo dok postane, meko i elastično. Na kraju dodati masline. Formirati u obliku lopte , pokriti čistom, vlažnom krpom i ostaviti 2h na sobnoj temperaturi. Nakon sat vremena, premesiti testo.
Na pobrašnjenoj dasci izručiti testo, podeliti na 4 dela, svaki deo formirati u obliku valjka, uvijajući u sebe kao rolat. Sastavljeni deo okrenuti na dole. Pokriti krpom i ostaviti 15 minuta da odstoje.
Svaki deo rastanjiti oklagijom, formirajući ovalni oblik, dužine 20 cm i debljine 2 cm. Pomoću četkice premazati ih vodom, posuti rendanim sirom,pa prebaciti na pleh koji ste obložoli papirom za pečenje ( 2 na jedan pleh). Oštrim nožem raseći na par mesta, a zatim prstima napriviti velike otvore, kako se testo ne bi sastavilo prilikom pečenja.
Možete ih ukrasiti sa nekoliko maslina i ostaviti 1h na sobnoj temperaturi. Rernu uključiti na 235°C, na dnu rerne staviti posudu sa vodom (5 cl). Fougasses plasirati na srednjoj visini i peći 4 minuta. Smanjiti temperaturu na 220°C i peći još 9 minuta. Izvaditi iz rerne pa ih premazati maslinovim
uljem u tankom sloju.
Kad se kvasac napravi cva li se u frizideru i kad se osvjezava osvjezava li se razenim ili obicnim brasnom?
Sviđa mi seSviđa mi se
Kad se napravi moze da stoji na sobnoj temperaturi (idealna je 20-25°C), medjutim ako ga ne koristis duze vreme, najbolje je cuvati ga u frizideru. Osvezavala sam ga sa obicnim brasnom, mada vrlo brzo sam ga i iskoristila u roku od dve nedelje, pa sam ponovo zapocela istu proceduru iz pocetka.
Sviđa mi seSviđa mi se
Divno, svaka čast na trudu! Ja stalno odlažem da napravim taj svoj kvasac, kao stalno nešto ne mogu fino da se organizujem i onda se plašim da ga ne zapustim i tako da mi ugine. A kao što ti kažeš, na kraju se to i potroši… Divan su ti peciva! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Bravo Natasa! Dobro dosla u klub obozavalaca… 🙂 Moj je star vec prilicno i svakim danom sve jaci… 🙂
Odlicno si ga upotrebila!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Milice, meni je ovo bila najlaksa varijanta, s'obzirom da se ne ceka po nedelju-dve, kao pojedini starteri, a veruj mi da se vrlo brzo utrosi:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Miki, ovaj kvasac je jos uvek novina za mene, ali verujem da cu ga savladati bolje 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Predivno… ja sam pravila starter po Naletovom receptu i potpuno sam oduševljena!
Sviđa mi seSviđa mi se
Svaka čast!
Sviđa mi seSviđa mi se
Meni nesto ne ide sa tim starterom, vec tri puta mi je uginuo. Prvi put posle prvog hranjenja, druga dva puta posle drugog. Stvarno ne znam sta mu se desi. Pretvori se u nesto sto lici na rastopljenu zvakacu gumu. Probacu i tvoj recept, stvarno bi volela da ga napravim. Tvoj izgleda su super, pun je mehurica 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Olja, ja se prvi put susrecem sa ovakvim starterom, ali imam u planu da isprobam jos koji, kako bih uvidela razliku, mada sam i ovim prezadovoljna za pocetak:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Tamara 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Ljiljo, dok sam ga pripremala stajao je na zidnoj stalazi koja se nalazi iznad radijatora. Temperatura u stanu je iznosila oko 25°C, takoreci strogo sam se pridrzavala svih uputstva. U svakom slucaju javi mi rezultate ako ga pripremas:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Ja idem linijom manjeg otpora, ali probat ću sigurno jednog dana. Sve je super i precizno objašnjeno. Hvala
Sviđa mi seSviđa mi se
draga Natasa,drago mi je da te igra potakla da isprobas ovaj recept. Nikad nisam radila domaci kvasac. Ali kako ovaj tvoj zvuci i izgleda zaista odlicno, vrijeme je da se odvazim i isprobam ga i ja. Hvala na receptu! Pozz..
Sviđa mi seSviđa mi se