Krofne

Vec duze vreme trazim neki dobar recept za krofne. Po tom pitanju se ne snalazim bas najbolje. Jednom sam ih pravila i bukvalno su mi sve zagorele i ispale spoljsnato. Nikakve veze sa krofnama nije bilo. Pretpostavljam da je u pitanju bila previse visoka temperatura ulja. Prelistavajuci moju svesku sa receptima naidjem na jedan recept na kome u gornjem desnom uglu pise Dr.Oetker … pa naravno ranije sam recepte sa interneta prepisivala u svesci 🙂 Resih da ga isprobam i za divno cudo rezultatom sam bila i vise nego zadovoljna.


Potrebno:
(Original recept)

-500 gr brašna
-125 ml mleka
-100 gr putera
-1 kesica suvog kvasca
-30 gr šećera
-1 kašičica soli
-2 jaja
-1 žumance

i još:
-šećer u prahu za posipanje
-Nutela, džem i sl.
-1-1,5 L ulja za prženje

Kvasac potopiti sa 2-3 kašike tople vode i ostaviti 15-ak minuta na toplom mestu.
Puter i mleko staviti u manju posudu i zagrevati dok se puter potpuno otopi.
U drugoj posudi  staviti brašno, dodati kvasac, šečer, so, jaja kao i otopljen puter sa mlekom. Spiralnim nastavcima za testo mutiti najmanjom brzinom 2 minuta, zatim najvećom još 4-5 minuta. Pokriti krpom i ostaviti 2h na toplom mestu da testo udvostruči volumen. Testo premesiti na pobrašnjenoj dasci, rastanjiti debljine 1 cm, zatim čašom ili okruglom modlicom vaditi krugove prečnika 6-7 cm. Redjati ih na čistoj krpi koju ste posuli brašnom, pa ih pokriti drugom krpom koju ste takodje posuli brašnom kako se testo ne bi zalepilo za krpu. Ostaviti ih da narastu (30-ak) minuta, zatim ih pržiti na ulju sa jedne i druge strane. Kada ih spustite u šerpu, spustiti ih tako da ona strana koja je bila okrenuta dole na krpi, neka bude okrenuta na gore. Sačekati minut-dva da krofna porumeni, a zatim je preokrenuti sa druge strane i pržiti još minut-dva. Ulje ne treba biti previše zagrejano. Ja ih pržim na srednjoj temperaturi. Koristm manju, dublju šerpu, tako da od jednom pržim po 3 krofne maksimum.
Pržene krofne redjati na papir da upije višak masnoće, a zatim dok su još mlake posuti šećerom u prahu. Možete ih mazati nutelom, dzemom ili nekom finom kremom.

 

 

Publicités

5 réflexions sur “Krofne

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s