Rolat čupavac

Odavno imam zelju da napravim Mihaeline Rol čupavce -Clic-, ali u poslednje vreme sam stalno u nekom nedostatku vremena. Tako sam Mihaelin recept iskoristila i napravila jedan veći rolat – čupavac, s’tim sto sam čokoladu zamenila čokoladom Praliné koju proizvodi Nestle i smanjila puter.
Takodje sam izmenila i čokoladnu glazuru, s’ obzirom da mi nije bila potrebna veca kolicina preliva. Recept je zaista fenomenalan. Svakako se nadam da cu napraviti i mini Rol čupavce, jer je ukus neopisivo dobar 🙂

Potrebno: 

-4 jaja
-prsohvat soli
-120 gr secera
-120 gr brasna
-1/2 kesice praska za pecivo.
-2 kasike ulja
-2 kasike tople vode

Fil:
-2 jaja
-100 gr secera
-100 gr cokolade Nestle Praliné (ili mlecne)
-150 gr putera

Preliv:

-100 gr crne cokolade min. 55% kakaa
-80ml slatke neutralne pavlake min 30% m.m.
-5 gr meda
-10 gr putera

i jos:
– malo kokosa za dekoraciju

Priprema:
Pre svega pripremiti fil. Jaja dobro umutiti sa secerom, a zatim kuvati na pari 10-ak minuta dok smesa ne postane penasta i pocne da se zgusnjava. Skloniti sa sporeta i umesati cokoladu koju ste izlomili na manje komade i mesati da se potpuno otopi. Ostaviti da se ohladi, a zatim sjediniti sa kremasto umucenim puterom.

Pripremiti koru. Odvojiti belanca od zumanca. Umutiti belanca sa prsohvatom soli, postepeno dodavajuci secer. U cvrsto umucen sneg dodati zumanca i mutiti kratko. Dodati brasno pomesano sa praskom, pa pazljivo promesati drvenom kutlacom. Na kraju dodati ulje i vodu. Smesu izruciti u veliki pleh koji ste prethodno oblozili papirom za pecenje i peci na 180°C, 10-12 minuta. Pecenu koru izvaditi iz pleha, staviti je na blago pokvasenu krpu i uviti u rolat. Ostaviti da se ohladi. Nakon toga odmotati krpu, premazati koru pripremljenim filom, pa je ponovo uviti u rolat. Staviti u frizider da se stegne dok pripremate preliv.
Cokoladu otopiti na pari i ostaviti sa strane. Pavlaku, med i puter staviti u drugu posudu i zagrevati do tacke kljucanja. Preliti 1/2 kljucale pavlake preko cokolade i mesati energicno, zatim dodati preostali deo i mesati da se cokolada potpuno sjedini sa pavlakom. Ostaviti da se malo prohladi, a zatim preliti preko rolata. Posuti kokosom i cuvati na hladnom mestu do sluzenja.

 

Publicités

3 réflexions sur “Rolat čupavac

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s