Torta sa lesnicima i karamelom

Ova torta je jedna od onih koje su se nalazile na mojoj listi zelja za isprobavanje. Dugo, dugo je cekala njenih « pet minuta ». Recept je preuzet sa Coolinarike -CLIC- od drage Milene, poznatije kao Mily. Nisam pravila nekih posebnih izmena, osim sto sam smanjila kolicinu bombona. Torta je zaista preukusna, a o tome govori i cinjenica, da mi je ovo jedno od poslednjih parcadi koje sam uspela da sacuvam za fotkanje 🙂


Potrebno:

Biskvit:
-7 belanca
-prsohvat soli
-140 gr secera
-170 gr pecenih mlevenih lesnika
-2 kasike ostrog brasna
-2 kasike kakaa
-1/2 kesice praska za pecivo
-100 ml ulja

Fil:
-1 L punomasnog mleka
-7 zumanca
-165 gr karamel bombona
-160 gr gustina
-170 gr secera
-100 gr maslaca
-200 ml slatke neutralne pavlake 35%m.m.

Ganache:
-250ml slatke neutralne pavlake 35% m.m.
-100 tamne cokolade za kuvanje
-100 gr lesnik (noisette) cokolade

Priprema:

 Na tihoj vatri ugrejati 150 ml mleka. Dodati karamel bombone i nastaviti sa zagrevanjem da se bombone potpuno otope. Od preostale kolicine odvojiti 150 ml koje cete pomesati sa gustinom, a ostalo sipati u serpicu sa otiopljenim karamel bombonama. Kuvati do tacke vrenja.
U posebnu posudu umutiti zumanca i secer. Kada masa potpuno izbeli, dodati razmuceni gustin sa mlekom. Smesu sipati u mleko sa karamel bombonama i kuvati par minuta na tihoj vatri da se masa stegne. Krema ce biti malo cvrsca, pa je potrebno mesati energicno. Ukloniti sa sporeta, pokriti providnom folim i ostaviti da se ohladi. Kada je krema potpuno hladna, umutiti je sa maslacem sobne temperature. Posebno umutiti slatku neutralnu pavlaku, pa je sjediniti sa filom.

Za to vreme pripremiti biskvit.
Pomesati brasno sa praskom i kakakom.Umutiti belanca sa prsohvatom soli uz postepeno dodavanje secera. Dodati brasnaste sastojke i pazljivo promesati drvenom kutlacom. Dodati mlevene, pecene lasnike i na kraju ulje. Smesu podeliti na dva dela i peci u dve kore. Prvi deo sipati u pleh (26cm) koji ste oblozili papirom za pecenje i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Isto uraditi sa drugom korom. Izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohlade.

Slaganje:

Na tacnu staviti I koru. Najbolje je koristiti kalup sa stipaljkom, posto je torta prilicno visoka. Po zelji ih mozete natopiti sa malo mlakog mleka, ali ja nisam. Preko kore staviti 1/2 kreme, zatim drugu koru i preostalu kolicinu kreme. Tortu  ostaviti na hladnom par sati da se stegne, a zatim preliti ganache kremom.

Ganache:

Na pari otopiti obe vrste cokolade. Slatku pavlaku zagrejati do tacke vrenja, a zatim preliti iz 3 puta preko cokolade, mesajuci energicno. Kada se cokolada potpuno sjedinila sa pavlakom, preliti preko torte i ostaviti jos par sati na hladnom, najbolje preko noci.

Prijatno! 

 

 

Publicités

5 réflexions sur “Torta sa lesnicima i karamelom

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s