U gostima kod Suzyce – Taste of life

Prethodna dva meseca u okviru igrice FBI rukavice, koju je osmislila Maja, istrazivali smo Suzycin blog, tacnije blog Taste of life. Prvi put ucestvujem u ovoj igrici, a moram priznati da su razlog bile Suzyne kiflice sa pavlakom, koje me vec mesecima proganjaju. Inace Suzyca je zaista pravi ekspert za testo. Na blogu sam pronasla jos par recepta, koje nisam stigla da isprobam, ali sam ih pazljivo pripremila za neku skoriju priliku.

Kiflice sa pavlakom

Potrebno:

-600 gr mekog brasna T55
-1 kasicica secera
-1 kasicica soli
-100 ml ulja
-200 gr creme fraiche (kisele pavlake)
-200ml mleka
-1 kesica praska za pecivo
-25 gr kvasca

Za premaz
-1 zumance
-par kapi vode ili mleka

I jos:
krem sir, nutela, dzem…
malo susama

Priprema 

U toplom mleku rastvoroti kvasac sa kasicicom secera i kasicicom brasna. Promesati i ostaviti na toplom mestu 10-ak minuta.
U vecoj posudi staviti brasno, prasak za pecivo i so, dodati pavlaku i ulje pa promesati drvenom kutlacom. Dodati nadosli kvasac, promesati, pa rukama zamesiti glatko testo. Testo prebaciti na pobrasnjenu radnu povrsinu. Razvuci u obliku valjka, pa iseci na 4 jednaka dela. Svaki deo premesiti, pa oklagijom rastanjiti u obliku kruga debljine 5 mm. Iseci 8 jednakih trouglica, premazati zeljenim filom, pa uviti u kiflicu. Postupak ponoviti sa preostalim testom.
Kiflice poredjati u pleh oblozen papirom za pecenje, ostaviti 15-ak minuta da odstoje, a zatim ih premazati razmucenim zumancetom sa par kapi mleka, posuti susamom i peci na 180°C oko 15 minuta.

Kiflice su me posebno odusevile, jer se brzo pripremaju i nije potrebno da cekate da vam testo naraste. Jos jedna prednost je sto se mogu pripremati u slanoj kao i u slatkoj varijanti. Obavezno cu ih ponoviti.

 

Potrebno:

-3 manje tikvice
-200 gr fete sira
-2 kasicice pecenog susama
-malo seckanog persuna
-malo ulja

Tikvice oprati, iseci ih na pola po duzini i blago ih izdubiti. Susam proprziti kratko u tiganju, pa ga pomesati sa sirom. Dodati sitno seckan persun i izdubljeni deo tikvica. Ovom smesom puniti udubljenja tikvica pa ih redjati u pleh oblozen papirom za pecenje. Poprskati uljem i peci na 180°C oko 20 minuta, da blago porumene.

Tikvice cesto pripremam kako u sezoni, tako i van sezone. Obicno ih pohujem sa brasnom i mlekom. Ovakav nacin pripreme sam prvi put isprobala i ako sam malo bila sujetna sto se tice kombinacije sa susamom, ipak se ispostavilo da sam sumnjala bez razloga, jer je bas susam taj sto daje odlican ukus tikvicama.

Publicités

4 réflexions sur “U gostima kod Suzyce – Taste of life

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s