Krema (pasta) od lesnika i badema

Ova krema (pasta) priprema se na isti nacin kao grilijas, s’tim sto vam je potrebno mnogo, mnogo vise strpljenja. Naime lesnici i bademi se miksaju izmedju 15 i 20 minuta u multipraktiku u kratkim vremenskim intervalima. Potrebno je da imate malo jaci multipraktik, kako se motor ne bi previse opteretio. Ako dodje do preopterecenja motora, sacekajte par minuta, a zatim ponovo nastavite sa miksanjem dok lesnici/bademi ne pocnu da pustaju ulje.
Umesto badema mozete koristiti samo lesnike. Kremu mozete koristiti za pripremu torti, princes krofni, sladoleda, eklera… ja sam vam pripremila dva recepta, koji ce biti objavljeni u jednom od narednih posta.



Potrebno:

-75 gr lesnika
-75 gr badema
-150 gr secera

Lesnike i bademe staviti u pleh pa ih peci 10-ak minuta na 180° C. Ostaviti da se prohlade, a zatim ih oljustiti. Bademi ce se malo teze ljustiti, pa ih oljustite koliko mozete. Nece smetati ni ako su u ljusci.
Polovinu secera sipati u tiganj, pa ga zagrevati na tihoj vatri, da dobije svetlo smedju boju. Dodati drugu polovinu secera, promesati i dalje zagrevati da se secer potpuno otopi. Dodati lesnike i bademe, pa ih karamelizovati par sekundi. Smesu izruciti na cvrstu posudu koju ste oblozili papirom za pecenje i ostaviti da se prohlade, ali ne potpuno, smesa neka bude mlaka .

Oklagijom usitniti smesu, a zatim je staviti u multipraktik. Miksati u kratkim intervalima oko 15 do 20 minuta. Smesa ce u pocetku biti kao grilijaz, zatim ce dobiti peskovit izgled, sve dok kostunjavo voce ne pocne da pusta ulje. Tada ce polako poceti da dobija kremast oblik.
Smesu sipati u hermeticki zatvorenoj kutiji i cuvati na hladnom mestu do upotrebe.

 

 


4 thoughts on “Krema (pasta) od lesnika i badema

Postavi komentar