Paris brest

Kao sto sam obecala u prethodnom postu, predlazem vam jedan od recepta kako da iskoristite kremu od lesnika i badema. Ja sam je iskoristila pripremajuci takozvanu kremu « pralinoise », kojom sam punila Paris brest. Kremu takodje mozete koristiti za princes krofne ili eklere.
Od ove kolicine ispadnu 2 veca Paris brest-a, ali ja sam pravila jedan veci i nekoliko manjih koji su mi posebno bili simpaticni.


Potrebno za testo:

-125gr vode
-2 gr soli
-3 gr secera
-50 gr putera
-75 gr mekog brasna T55
-125 gr jaja (tezina jaja = tezini tecnosti)
-1 jaje za premazivanje
-15 gr oljustenih i sitno seckanih badema

Krema muslin (mousseline) sa pralinama
-500 ml mleka
-4 zumanca
-50 gr secera
-40 gr pudinga od vanile
-20 gr ostrog brasna T45
-150 gr putera
-160 gr kreme/paste od lesnika i badema
i jos:
-malo seckanih lesnika i badema
-secer u prahu

Priprema
U serpu sipati vodu, so, secer i puter isecen na manje komadice, pa staviti na sporet da provri. Pomeriti sa sporeta, pa dodati brasno od jednom. Promesati, pa vratiti na sporet oko 2 minuta, da se testo « prosusi ». Jaja blago razmutiti, pa odmeriti 125 gr. Ako vam preostane, ostavite sa strane, trebace vam za premazivanje. Jaja dodati testu iz tri puta, mesajuci izmedju svakog dodavanja, dok ne dobijete glatko testo. Na plehu koji ste oblozili papirom za pecenje iscrtati krug debljine 16 cm. U unutrasnjosti (ili spoljasnosti) kruga iscrtajte uz samu ivicu drugi krug, a zatim na ta dva kruga iscrtati treci krug, kako bi testo dobilo volumen. Napraviti novi krug, sve dok ne utrosite testo. Ovde mozete pogledati jedan video, koji ce vam bolje pojasniti iscrtavanje krugova -clik-
Vrhove testa blago premazati razmucenim jajetom, posuti oljustenim bademima i peci na 180°C 25 minuta, zatim smanjiti temperaturu na 170°C i peci jos 20 minuta, s’tim sto cete rernu blago otvoriti. Ako je potrebno postavite neku drvenu kutlacu koja ce vam « pridrzavati » otvorena vrata rerne.
Ako zelite mini Paris brest, na papiru iscrtavati male krugove precnika 5 cm i paci na 180° C oko 25 minuta.

Priprema kreme:
Pomesati puding i brasno, pa rastvoriti sa 100ml mleka. Preostalih 400 ml mleka staviti na sporet da provri. Zumanca umutiti sa secerom, dodati razmuceni puding sa mlekom, a zatim i provrelo mleko. Sve zajedno vratiti u serpu, pa kuvati na tihoj vatri par minuta da se masa stegne. Ostaviti sa strane da se potpuno ohladi.
Puter umutiti kremasto, dodati ohladjenu kremu, a zatim i kremu od lesnika i badema. Smesu sipati u dresir kesu sa zvezdastim nastavkom.

Ohladjene paris-brest raseci na pola, pa na donjoj strani puniti ovom kremom, tako sto cete dresir kesu pomerati u zig-zag, kako biste ispunili sve praznine. Posuti seckanim lesnicima/bademima, koji ce dati mali krokant vasim zubima, a zatim zatvoriti gornjom polovinom kruga. Posuti secerom u prahu i sluziti.
Cuvati ih na hladnom.

 

 

Publicités

5 réflexions sur “Paris brest

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s