Sladoled od vanile

Ovog leta sam bas uzivala u pripremi sladoleda. Jedan od njih je i ovaj klasican vanila sladoled, koji vam uvek moze posluziti u kombinaciji sa nekim drugim desertom poput cokodanog kejka, lava tortice i slicno. Meni ce posluziti sa pripremu ledene kafe, a odlican je i ako ga kombinujete sa nekim vocnim ili cokoladnim prelivom.


Potrebno:

-1 prutic vanile
-4 zumanca
-70 gr secera
-250ml punomasnog mleka
-250ml neutralne slatke pavlake
-1 ravna kasika gustina
-2 kasike mleka

Pomesati mleko sa pavlakom i sipati u serpu.  Prutic vanile raseci na pola, pa tankim nozem izvaditi zrnca i staviti u mesavinu mleka i pavlake. Sve zajedno staviti na sporet i zagrevati do tacke kljucanja. Serpu ukloniti sa sporeta i ostaviti sa strane oko 30 minuta. Nakon toga serpu vratiti na sporet i ostaviti da provri.
Zumanca umutiti sa secerom da potpuno izbele. Gustin rastvoriti sa 2 kasike mleka, pa umesati u zumanca. Dodati provrelo mleko sa zrncima vanile (po zelji mozete procediti mleko kako bi ste uklonili zrnca, ali meni je ukusniji sladoled sa zrncima), zatim sve zajedno vratiti na sporet i kuvati jos par minuta dok masa ne pocne polako da se zgusnjava (ne sme da vri). Kremu ukloniti sa sporeta i ostaviti da se potpuno ohladi, najbolje je ostaviti je u frizider da prenoci.
Nakon toga kremu sipati u aparat za ssladoled i hladiti 20-25 minuta, zatim je presuti u hermeticki zatvorenu posodu i ostaviti je jos sat-dva u zamrzivac.
Ukoliko nemate aparat za sladoled, smesu sipati u hermeticki zatvorenoj posudi, staviti je u zamrzivac i narednih 4-5 sati, promesati je svakih pola sata, kako bi ste sprecili stvaranje kristala.

 

 

Publicités

4 réflexions sur “Sladoled od vanile

  1. Vjerujem da je odličan. Već duže vremena radim domaći sladoled, ali od vanilije još nisam i vjerojatno neću jer ga zaista ne volim. Znam da je saldoled sa pravim sjemenkama vanilije, kao ovaj, sasvim drukčiji od onih kupovnih grozota, ali eto, nikako da se odlučim potrošiti vrijeme i sastojke baš na njega.

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s