S’obzirom da nam je leto polako na izmaku, predlazem vam jos malo letnje inspiracije. Meni je ovo jedna od omiljenih kombinacija, narocito zbog oraha koji daju mali krokant sladoledu.
Potrebno:
-300 ml punomasnog mleka
-250 ml neutralne slatke pavlake min.30%m.m.
-2 kesice vanilin secer
-4 zumanca
-40 gr secera
-50 gr suvog grozdja
-50 gr seckanih oraha
i jos:
-1 solja vode
-molo ruma ( arome )
Priprema:
Pomesati mleko i pavlaku pa zagrejati na tihoj vatri do tacke kljucanja. Zumanca umutiti sa secerom, dodati kljucalo mleko, a zatim sve zajedno vratiti na sporet i kuvati jos par minuta, dok smesa ne pocne da se zgusnjava. Skloniti sa strane i ostaviti da se potpuno ohladi.
Suvo grozdje preliti soljom vodom, dodati aromu ruma i ostaviti da se natopi oko pola sata, a zatim ga dobro procediti.
Ohladjenu smesu sa zumancima sipati u aparat za sladoled i hladiti oko 30 minuta. Nakon 25 minuta dodati suvo grodje i orahe. Sladoled sipati u hermeticki zatvorenu posudu i ostaviti jos sat-dva u zamrzivac, a zatim sluziti.
Ako nemate aparat za sladoled, onda u ohladjenu smesu sa zumancima dodati orahe i suvo grozdje, sipati u hermeticki zatvorenu posudu i ostaviti u zamrzivac 4-5 sati, s’tim sto je potrebno svakih pola sata-sat, promesati sladoled kako bi ste sprecili kristalizaciju.
Fantastičan sladoled kombnacije je,nema bolje!
Sviđa mi seSviđa mi se
jedan od omiljenih iz mladih dana…grozdjice moraju biti dobro natopljene rumom!
Sviđa mi seSviđa mi se
Nisam ljubiteljica vanil sladoleda, bez obzira na dodatke, ali ovo izgleda zaista divno i jako, jako fino.
Sviđa mi seSviđa mi se
Kombinacija okusa – mrak!
Sviđa mi seSviđa mi se
Predobar sladoled… menjala bih rado tanjiric peciva za jednu „krokant“ porciju.:)))
Sviđa mi seSviđa mi se
Malaga je moj omiljeni sladoled. Još kad mu se dodaju hrskavi orasi – divota!
Sviđa mi seSviđa mi se