Pre par meseci u okviru igrice FBI rukavice, pod istragom je bio Suzanin blog Taste of life. Tada sam isprobala par predivnih recepta iz Suzanine kuhinje, ali i ova torta -KLIK- je bila jedna od onih koje su se nalazile na spisku za isprobavanje. Nazalost ono sto je karakteristicno za ovu tortu, jeste turski keks, koji se ne pronalazi bas tako lako. Ovog leta sam uspela da ga pronadjem na pijacnim tezgama, tako da sam ga odmah iskoristila za ovu torticu. Suzana je inace tortu pravila sa pudingom od karamele, a ja sam ga zamenila pudingom od vanile. Inace probala sam i jednu i drugu varijantu i obe su izvrsne 🙂
Potrebno:
-2 pakovanja turskog keksa (600 gr)
-200 gr secera u prahu
-250 gr margarina
-1 L mleka
-3 kesice pudinga od vanile
-9 kasike secera
-400 gr belog slag krema
-400 ml kisele vode
i jos:
-100 gr krem slaga
-200 ml kisele vode
Priprema:
Skuvati puding sa mlekom i 9 kasike secera. Ostaviti da se potpuno ohladi, mesajuci s’vremena na vreme. Posebno umutiti margarin sa secerom u prahu, pa ga sjediniti sa ohladjenim pudingom.
Slag krem umutiti sa kiselom vodom.
Na tacni poredjati keks 5×5, premazati jedan sloj pudinga, pa jedan sloj krem slaga. Redjati dok ne utrosite sve sastojke, (kod mene 4 reda keksa). Zadnji sloj takodje premazati pudingom i krem slagom.
Posebno umutiti 100 gr krem slaga sa kiselom vodom, pa premazati celu tortu i ukrasiti po zelji.
Keks nije potrebno natapati mlekom, dovoljno je napraviti tortu jedan dan ranije.
Torta je divna, ono sto je u prvom planu to je njen izgled. I ja je do sada nikada nisam spremala, sve ganjam taj turski keks, znam i gde ga ima ali nikako da torta dodje na red. Divne fotkice. Uzivam.
Sviđa mi seSviđa mi se
Bas zanimljivo izgledaju ti slojevi keksica i kreme, nisam je pravila ali deluje mi vrlo fino i kremasto.:)))
Sviđa mi seSviđa mi se
Divan presjek!
Moram pitati kakvi su to turski keksi?? Meni ovo na torti liči na petit beure, mada ne kužim otkud onda ovaj tamni dio, budući da kremu čini puding od vanilije.
Sviđa mi seSviđa mi se
Tamara, Turski keks u sustini i jeste neka vrsta petit beurre, s'tim sto je u sredini keks punjen tankim slojem cokoladnog fila koji se vidi na slici kao tamni deo. Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Divota od torte! Tako si je lepo prezentovala, baš mami sa slika 😉 Drago mi je da tise torta dopala i da si je ponovo pravila. Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Lula sam za ovu tortu i stalno hoću da ju pravim. Baš je super… 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
ehhhhh da ,nema tih keksa kod nas, al mislim da bi i s običnim petit keksima bilo fino
Sviđa mi seSviđa mi se
Ahaaaaaa, znam kakvi su to keksi, obično budu okrugli. Sad znači moram potražiti četvrtaste 😀
Sviđa mi seSviđa mi se
Tamara na jednoj od slika se vidi pakovanje tih keksa, prilicno su tanki, a cokoladni fil je toliko tankog sloja da je jedva vidljiv, nije kao kod onih okruglih punjenih keksica.
Sviđa mi seSviđa mi se
Odlicna torta!!!
Sviđa mi seSviđa mi se