Patin petnaesti -Krem corba od celera sa knedlama

 img_1448
 Corba od celera sa knedlama je tema nove blogerske igrice Patin petnaesti, koju je osmislila draga koleginica blogerka Milkica poznatija kao Mimi’s Kingdom. Svakog petnaestog u mesecu pripremamo jedan recept koji dobije najvise glasova, a recepti su iz Velikog naradnog kuvara autorke Spasenije Pate Markovic.

S’obzirom da su recepti iz Velikog narodnog kuvara povrsno objasnjeni, bez nekih preciznih detalja i bez slike, bilo mi je veoma zanimljivo ukljuciti se u avanturu…

Za sve one koji zele da isprobaju original verziju, ona izgleda ovako:

Kod mene je bilo nekih sitnih izmena. Za supu sam koristila bujon od povrca. Kuvar koji ja posedujem je novijeg izdanja, pa vidim da je recept izmenjen i da se za zaprsku koristi 40 gr maslaca umesto 100gr, kao sto je navedeno u pojedinim kuvarima. Iskreno zaprska mi je delovala previse i mislim da je sledeci put necu koristiti, Zbog gustine corbe sam smanjila i kolicinu knedla, za koje sam koristila samo jedno belance. Knedle su mi se bas dopale, podsecale su na šne nokle. Zumanca sam takodje izbacila iz recepta, a corbu sam zacinila kasikom kisele pavlake. U sustini dopala nam se, a narocito mi se dopao nacin pripreme celera koji se proprzi na puteru, koji mu daje neki poseban šmek i slatkast ukus.

Potrebno:
-1 glavica celera
-50 gr putera
-1.5L bujona za supu (od povrca)
-1 krompir

Zaprska:
-40 gr putera
-40 gr brasna

-1 belance
-20 gr brasna

i jos:
-malo kisele pavlake ili
-malo limunovog soka

Priprema:
Oljustiti celer i iseci na manje kockice. U vecoj posudi otopiti puter, pa dodati kocke celera i prziti 10-ak minuta. Naliti bujonom za supu, dodati krompir koji ste prethodno oljustili i isekli na manje komadice. Kuvati oko 40 minuta. Skloniti sa sporeta, pa sipati u multipraktik i sve zajedno izmiksati. Vratiti u serpu i nastaviti sa kuvanjem.
U manjoj posudi pripremiti zaprsku, tako sto cete puter i brasno zagrevati par minuta na tihoj vatri, a zatim zaprziti corbu.
Umutiti belanca mikserom. pa dodati brasno i pazljivo promesati drvenom kutlacom. Kasikom vaditi knedle i kuvati ih par minuta sa corbom. Posluziti uz dodatak pavlake ili malo limunovog soka

img_1447img_1452

 


6 thoughts on “Patin petnaesti -Krem corba od celera sa knedlama

  1. Baš kremasta i dobra čorbica. Zaprška i knedle su i meni delovale kao višak ali držala sam se recepta. Nisam se pokajala:) Knedle su me oduševile… I ja sam redukovala ponešto ali to je to:)

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s