Vec duze vreme se pripremam da isprobam ovaj recept. Ranije sam za izradu krema, biskvita, kolaca… uglavnom koristla kremu od pistaca koju sam kupovala u specijalnim kulinarskim prodavnicama, ali cena joj ni malo nije bila povoljna. Zatim sam koristila i ovu brzu varijantu -KLIK-, koja se pokazala odlicnom kada ste u zurbi. Medjutim ovu Pjerovu kremu mozete cuvati i do nekoliko nedelja u frizideru u hermeticki zatvorenoj posudi. Sve sastojke sam prepolovila, posto mi je delovalo previse da koristim 250gr svezih pistaca, kao u original receptu.
Potrebno:
-125gr svezih pistaca
-18 gr vode
-62 gr secera
-30 gr mlevenih badema
-3 kapi arome gorkog badema
-2 kasike neutralnog ulja (suncokretovo)
Priprema:
Pistace staviti u pleh i peci na 150°C, 15 minuta. U manju serpu pomesati vodu i secer, pa zagrevati dok temperatura ne dostigne 121°C. Dodati pistace i promesati drvenom kutlacom. Pistaci ce dobiti peskovit izged, sto je normalno.
Ostaviti malo da se prohlade, a zatim staviti u multipraktik, dodati mlevene bademe, aromu gorkog badema i ulje. Miksati u kratkim intervalima 10 do 15 minuta. Ako vam se multipraktik pregreje, zaustavite miksanje i sacekajte da se ohladi, a zatim ponovo nastaviti sa miksanjem. Medjutim ja sam bila toliko nestrpljiva i nisam mogla da sacekam hladjenje motora multipraktika, pa sam dalje miksanje nastavila stapnim mikserom. Rezultatom sam bila prezadovoljna.
Napomena:
Za kremu sam koristila sveze zelene pistace. Ne znam da li bi slani pistaci mogli da se iskoriste, ali sam jednom dobila savet da se slani pistaci preliju vrelom vodom i ostave minut-dva u toj vodi. Zatim se isperu i ostave da se dobro osuse, a zatim se proprze u sporetu. Nakon toga se mogu koristiti kao neslani pistaci. Iskreno tu varijantu nikad nisam probala, ali svakako bih volela da cujem vasa iskustva.
Toliko sam recepata nalazila gde se trazi ovakva vrsta kreme, a ovde retko gde mogu da je kupim u radnji, mora da bude on-line porudzbina. Nedavno sam nasla jako dobar recept za almond paste koji moram uskoro da probam – onda ce nam samo nedostajati nesto slicno sa lesnikom
Sviđa mi seSviđa mi se
Krema je sigurno prefina, mislim da bi zdjelica brzo bila prazna 🙂
Što se tiće slanih pistacija vrijedi ova metoda o ispiranju i sušenju – isprobano!
Sviđa mi seSviđa mi se
Da i ovde je do skoro nije bilo u slobodnoj prodaji, a i ako je ima onda su to specijalne kulinarske radnje, gde su im paprene cene. Almond pastu nisam radila, ali sam pravila mesavinu badema i lesnika. Dopala mi se ta kombinacija. U svakom slucaju pratim te i cekam isprobavanje badem paste 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala ti na ovoj informaciji, moracu jednom da je isprobam 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
18 gr – cega? Vec vidim razne nacine da iskoristim ovu kremu!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Jasna, u pitanju je voda 🙂 Ispravljeno u tekstu 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Nisam nikad probala ovu kremu, sigurno mora bitit fina
Sviđa mi seSviđa mi se
Која од вас није удата?
Sviđa mi seSviđa mi se