Ferrero torta

Ovu Caricinu tortu -klik- sam pravila prosle godine i bila odusevljena ukusom. Ovog puta je bila u rodjendanskoj verziji, sa malim izmenama u kremi. Zapravo smanjila sam kolicinu nutele i kolicinu slatke pavlake. Zato ako jos uvek niste odlucili sta cete spremati u ovim praznicnim danima, evo predloga, torta je za svaku pohvalu.

Potrebno:
( Original recept)

-5 jaja
-100 gr cokolade
-150 gr secera
-70 gr brasna
-1 kesica praska za pecivo
-1 kesica vanilin secer
-30 gr prezli
-30 gr mlevenih lesnika
-70 gr putera

Krema:
-500 gr mascarpone sira
-330 ml slatke neutralne pavlake (35% m.m. )
-200 gr nutele

i jos:
-100 gr mlevenih lesnika
-100 gr sitno izmrvljenih napolitanki sa ukusom lesnika
-200ml cokoladnog mleka za natapanje kara

Ganache:
-200 ml slatke neutralne pavlake
-200 gr tamne cokolade

Priprema:
Prvo ispeci lesnike. Svih 130 gr lesnika staviti u pleh i peci na 180°C, 10-15 minuta. Ostaviti da se ohlade, zatim oljustiti i samleti.
Otopiti puter i cokoladu na pari, pa ostaviti da se prohladi. Umutiti belanca sa prsohvatom soli. Posebno umutiti zumanca sa secerom da potpuno izblede. Dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo, prezle i 30 gr mlevenih lesnika. Zatim dodati otopljenu cokoladu sa puterom i na kraju pazljivo umesati umucena belanca. Mesati drvenom kutlacom. Smesu sipati u okrugli pleh precnika 26 cm, koji ste prethodno premazali sa malo otopljenog putera. Peci u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Pecen biskvit ostaviti da se ohladi, a zatim ga iseci na 2 dela, tako da se dobiju 3 identicne kore.

Pripremiti fil.
Umutiti nutelu sa mascarpone sirom. Posebno umutiti slatku pavlaku, pa je sjediniti sa sirom i nutelom.
Redjati prvu koru, natopiti je sa malo toplog cokoladnog mleka, premazati 1/3 fila, pa preko fila rasporediti polovinu izlomljenih napolitanki i polovinu mlevenih lesnika (od preostalih 100 gr). Staviti drugu koru, pa ponoviti postupak. Zatim staviti trecu koru, natopiti je mlekom i premazati filom sa svih strana.
Ganache kremu pripremite tako sto cete slatku pavlaku zagrejati na tihoj vatri do tacke kljucanja, a zatim preliti preko izlomljene cokolade. Dobro promesati da se cokolada potpuno otopi. Ostaviti sa strane da se malo prohladi, a zatim preliti preko torte.

 

Publicités

6 réflexions sur “Ferrero torta

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s