Ferrero torta

Ovu Caricinu tortu -klik- sam pravila prosle godine i bila odusevljena ukusom. Ovog puta je bila u rodjendanskoj verziji, sa malim izmenama u kremi. Zapravo smanjila sam kolicinu nutele i kolicinu slatke pavlake. Zato ako jos uvek niste odlucili sta cete spremati u ovim praznicnim danima, evo predloga, torta je za svaku pohvalu.

Potrebno:
( Original recept)

-5 jaja
-100 gr cokolade
-150 gr secera
-70 gr brasna
-1 kesica praska za pecivo
-1 kesica vanilin secer
-30 gr prezli
-30 gr mlevenih lesnika
-70 gr putera

Krema:
-500 gr mascarpone sira
-330 ml slatke neutralne pavlake (35% m.m. )
-200 gr nutele

i jos:
-100 gr mlevenih lesnika
-100 gr sitno izmrvljenih napolitanki sa ukusom lesnika
-200ml cokoladnog mleka za natapanje kara

Ganache:
-200 ml slatke neutralne pavlake
-200 gr tamne cokolade

Priprema:
Prvo ispeci lesnike. Svih 130 gr lesnika staviti u pleh i peci na 180°C, 10-15 minuta. Ostaviti da se ohlade, zatim oljustiti i samleti.
Otopiti puter i cokoladu na pari, pa ostaviti da se prohladi. Umutiti belanca sa prsohvatom soli. Posebno umutiti zumanca sa secerom da potpuno izblede. Dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo, prezle i 30 gr mlevenih lesnika. Zatim dodati otopljenu cokoladu sa puterom i na kraju pazljivo umesati umucena belanca. Mesati drvenom kutlacom. Smesu sipati u okrugli pleh precnika 26 cm, koji ste prethodno premazali sa malo otopljenog putera. Peci u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Pecen biskvit ostaviti da se ohladi, a zatim ga iseci na 2 dela, tako da se dobiju 3 identicne kore.

Pripremiti fil.
Umutiti nutelu sa mascarpone sirom. Posebno umutiti slatku pavlaku, pa je sjediniti sa sirom i nutelom.
Redjati prvu koru, natopiti je sa malo toplog cokoladnog mleka, premazati 1/3 fila, pa preko fila rasporediti polovinu izlomljenih napolitanki i polovinu mlevenih lesnika (od preostalih 100 gr). Staviti drugu koru, pa ponoviti postupak. Zatim staviti trecu koru, natopiti je mlekom i premazati filom sa svih strana.
Ganache kremu pripremite tako sto cete slatku pavlaku zagrejati na tihoj vatri do tacke kljucanja, a zatim preliti preko izlomljene cokolade. Dobro promesati da se cokolada potpuno otopi. Ostaviti sa strane da se malo prohladi, a zatim preliti preko torte.

 


6 thoughts on “Ferrero torta

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s