Pogaca jelka

Novoj godini se ne radujem nesto preterano ili bar ne toliko kao ranije, ali volim ovu praznicnu euforiju koja vlada u ovo doba godine. Zato vam predlazem ovu dekorativnu pogacu koja ce krasiti vasu praznicnu trpezu.

Potrebno:
-500 gr mekog brasna
-1 kesica suvog kvasca 8gr
-1 kasicica secera
-1 kasicica soli
– 1 jaje
-150 ml mleka
-150 gr kisele pavlake
-80 ml ulja
i jos:
-1 jaje za premazivanje
-2 kasike mleka

Priprema:
Kvasac potopiti sa 2 kasike mlake vode i ostaviti na sobnoj temperaturi da odstoji 15-ak minuta. U vecu posudu staviti brasno nadosli kvasac, so i secer. Dodati blago razmuceno jaje, pa promesati. Dodati mleko, pavlaku i na kraju ulje i zamesiti glatko testo. Testo ostaviti na toplom mestu oko 2h da udvostruci volumen. Nakon toga testo izruciti na pobrasnjenoj dasci, premesiti i formirati u obliku valjka, a zatim ga ostrim nozem iseci na 22 dela.

Svaki deo premesiti ponovo i formirati u obliku loptice. Na vecem cetvrtastom plehu sloziti 6 kuglice, zatim sloziti drugi red sa 5 kuglice i tako redom praveci oblik jelke dok ne dodjete do vrha. Poslednju kuglicu izduzite u obliku valjka i stavite je na dnu jelke kao „postolje“. Slozenu pogacu ostaviti na toplom mestu oko 40 minuta a zatim premazati razmucenim jajetom sa 2 kasike mleka i peci u zagrejanoj rerni na 200°C, 30-35 minuta.

 


4 thoughts on “Pogaca jelka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s