Konacno sam uspela da nabavim kalup za Bûche de Noel -KLIK-, pa sam resila da ovog Bozica pripremim Bozicni rolat koje vec mesecima zelim da isprobam. Kremu sam pripremala sa kremom od kestena -KLIK-, ali umesto ove kreme mozete iskoristiti i pire od kestena.
Potrebno:
Biskvit:
-4 jaja
-125 gr secera
-1 kesica vanilin secer
-75 gr brasna
-50 gr gustina
-4 kasike tople vode
i jos:
-malo mleka za natapanje kora
Cokoladni krem
-80 ml slatke neutralne pavlake
-150 gr cokolade
-15 gr putera
-10 gr meda
Krema od kestena
-250 ml slatke neutralne pavlake 35% m.m.
-250 gr kreme od kestena (ili pire od kestena)
-50 gr putera
-2 lista zelatina (4 gr)
Ganache:
-150 gr crne cokolade 60% kakaa
-250 ml neutralne slatke pavlake
-60 gr meda
-60 gr putera
Priprema:
Jedan dan ranije pripremiti cokoladni krem. Zagrejati 80 ml slatke pavlake sa medom i puterom do tacke kljucanja. Posebno otopiti cokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Preliti 1/3 slatke pavlake preko cokolade i dobro promesati. Dodati 2/3 pa opet promesati. Na kraju dodati preostalu pavlaku i mesati da se sastojci potpuno sjedine. Smesu sipati u uzak polukruzni kalup koji ste oblozili providnom folijom i ostaviti na hladnom da prenoci. Ako nemate takav kalup moze vam posluziti i trouglasti kalup za pripremu toblerona.
Drugi dan pripremiti biskvit. Umutiti zumanca sa 100 gr secera i vanilom. Dodati brasno, gustin i toplu vodu. Posebno umutiti belanca sa preostalih 25 gr secera. Pazljivo sjediniti umucena belanca sa zumancima. Smesu sipati u veci pravougaoni kalup i peci u zagrejanoj rerni na 200°C, 12-15 minuta.
Ohladjeni biskvit iseci na 2 trake duzine 18×30 i 6×30 ili u zavisnosti od velicine vaseg kalupa.
Pripremiti kremu od kestena. Listove zelatina preliti hladnom vodom i ostaviti 10-ak minuta da odstoje. Umutiti kremu od kestena (iz teglice) sa puterom. Od 250 ml slatke pavlake odvojiti 30 ml i zagrejati na tihoj vatri, zatim skloniti sa sporeta i umesati dobro iscedjene listove zelatina, a zatim sjediniti sa puterom i kremom od kestena. Preostalih 220 ml pavlake dobro umutiti u cvrst slag, a zatim pazljivo sjediniti sa kremom od kastena, mesajuci drvenom kutlacom.
Veci polukruzni kalup obloziti providnom folijom, pa ubaciti veci biskvit (18×30). Biskvit premazati mlekom, pa zatim napuniti do pola kalupa kremom od kestena. U sredinu ubaciti cokoladni krem, pa prekriti preostalom kremom od kestena. Zatvoriti manjim biskvitom (6×30), premazati mlekom i ostaviti najmanje 3h u frizider. Nakon toga torticu preokrenuti, izvaditi iz kalupa i pramazati Ganache kremom koju cete pripremiti na sledeci nacin:
Zagrejati 150ml pavlake sa medom i puterom, pa iz tri puta preliti preko cokolade koju ste prethodno otopili na pari, mesajuci svo vreme da se sastojci sjedine.
Ganache nemojte previse ostaviti da se hladi, vec dok je krema jos mlaka, preliti preko bikvita. Biskvit staviti na resetku, ispod resetke postavite neku posudu kako bi ste sakupili visak kreme i polako prelivati sa svih strana. Ostaviti da se Ganache stegne, a zatim pazljivo premestiti biskvit na tacnu i ostaviti u frizider do sluzenja.
Ovo je pravi svecani zimski desert, a kesten i cokolada nekako najlepse prijaju zajedno.:))
Sviđa mi seSviđa mi se
Rolat mi se baš sviđa, nekako je bas zimski. Verujem da može da se spremi i u kalupu za srneća leđa?
Sviđa mi seSviđa mi se
Nemam nekog iskustva sa kestenom, ali nam se dopala ova kombinacija :)))
Sviđa mi seSviđa mi se
Moze sigurno, kalupi su slicni, samo sto nema onih šara kao na kalupu za srneca ledja, jedino je ovaj mali kalup koji se koristi za cokoladu u sredini malo teze pronaci. Ali i on se moze nekako iskombinovati:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Ovaj kolač ima lep preliv!
Sviđa mi seSviđa mi se
Kesten u kolacima bas volim, ali je pire ovdje tesko pronaci. Tvoj rolat izgleda super!
Sviđa mi seSviđa mi se