Kraljevska galeta odnosno Galette des Rois se priprema uglavnom sa lisnatim testom. Medjutim na jugu Francuske ova galeta se priprema sa testom za izradu brioš i priprema se u obliku venca koji se ukrasi kandiranim vocem… ali o tome mozda nekom drugom prilikom. U galetu se ubacije figurica koja se naziva fève (fev), a osoba kojoj pripadne parce sa figuricom imenuje se kraljem. Galeta se moze napuniti kompotom, dzemom, cokoladnim ili vocnim filom, ali meni je ipak najlepsa ova frangipane krema koja se priprema sa bademima.
Potrebno:
2×230 gr lisnatog testa
Krema od vanile:
-1 zumance
-120 ml mleka
-12 gr gustina
-30 gr secera
-1 kasicica vanila arome
-20 gr putera
Krema od badema:
-80 gr secera
-80 gr putera
-1 jaje
-120 gr mlevenih badema
-1 kasicica rum arome
i jos:
-1 zumance
-1 kasika mleka
Priprema:
Pre svega pripremiti kremu od vanile. Pomesati 20 ml mleka sa gustinom, pa umutiti sa zumancetom. U preostalih 100 ml mleka dodati secer pa zagrejati do tacke vrenja a zatim sipati u umucena zumanca mesajuci svo vreme. Nakon toga sve zajedno vratiti u serpu i kuvati kratko na tihoj vatri, da se krema stegne kao za puding. Skloniti sa sporeta i u jos toplu masu umesati puter. Dodati aromu vanile, promesati, prekriti providnom folijom i ostaviti sa strane da se krema potpuno ohladi.
Pripremiti kremu od badema, tako sto cete umutiti puter sa secerom, dodati jaje, mlevene bademe i rum aromu. Pripremljenu kremu pomesati sa ohladjenom kremom od vanile, pa sipati u dresir kesu. Vrh kese odseci makazama precnika 12mm ili ako imate nastavak za dekoraciju okruglog oblika, neka bude najmanje 1cm precnika.U medjuvremenu rastanjite testo debljine 3-4mm. Iseci jedan krug precnika 26 cm i drugi malo veci krug od prethodnog, precnika 28 cm. Na pleh koji ste oblozili papirom za pecenje staviti manji krug (26 cm).
Testo izbockati viljuskom da se ne naduje prilikom pecenja, a zatim istiskivati kremu u obliku spirale, ali ne do kraja testa, vec ostaviti prazno 2,5 cm. Ako vam ostane kreme, preko prve spirale napraviti drugi sloj takodje u spiralnom obliku. Ivice testa, odnosno prazninu koju ste ostavili od 2,5cm premazati razmucenim zumancetom. Ne zaboravite da ubacite figuricu. Figuricu stavite blize krajevima galete odnosno na kraju fila. Preko kreme staviti drugi veci deo testa (28cm) lagano pritisnuti sa svih strana, da vam krema ne iscuri prilikom pecenja. Ivice testa pritisnuti viljuskom kako bi ste bili sigurni da je dobro „zalepljeno“. Tankim ostrim nozem napravite sare kao na slici, mozete koristiti neki okrugli poklopac da bi vam sare bile uredno iscrtane. U sredini testa napraviti mali otvor. Testo ostaviti 30 minuta u zamrzivac. Nakon toga izvaditi iz zamrzivaca i premazati razmucenim zumancetom sa mlekom. Nemojte mazati do same ivice, vec ostaviti 1-2 cm prazno. Galetu ostaviti u frizider jos 30 minuta, ponovo je premazati zumancetom, a zatim peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.
Wow! Kako lepa galetaaaa. Obozavam frangipan punjenja… Nista ja ovde ne bih menjala, samo bih privukla tanjiric k saebi:) Hihiiii
Sviđa mi seSviđa mi se
Sastojci i izgled mnoooogo obecavaju. Izgleda bozanstveno!
Sviđa mi seSviđa mi se
frangipan krem sam prvi put vidjela kod Lane na blogu i tada mi se baš dopao… ovdje bih samo dodala da je galeta savršeno dekorisana i da su fotkice baš kraljevske…
Sviđa mi seSviđa mi se
Savrseno! Mi je obozavamo, prvi put sam je pravila prosle godine zahvaljujuci ljupkoj gosci iz Francuske, ali je bez vanil krema! Moracu sledeci put da dodam, zvuci odlicno:)
Sviđa mi seSviđa mi se
Dugo se spremam da je pravim, ali…Mislim da me ova tvoja ubedila da je probam što pre.
Sviđa mi seSviđa mi se
Izgleda zaista kraljevski, jednom cu je sigurno napraviti… divno si je ukrasila.:)))
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala cure na divnim komentarima.
Irena, ako je pripremis obavezno javi utiske 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Jao, predivna je! Baš klepo izgleda sa finim badem kremom, na tom lepo stalku… 🙂 Volim tvoje 'francuske' recepte.
Sviđa mi seSviđa mi se
Divno izgleda! Mmmm, odmah bi jedan komad!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Mimi 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Ingrid 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se