Kraljevska galeta sa frangipane kremom (Galette des Rois)

Kraljevska galeta odnosno Galette des Rois se priprema uglavnom sa lisnatim testom. Medjutim na jugu Francuske ova galeta se priprema sa testom za izradu brioš i priprema se u obliku venca koji se ukrasi kandiranim vocem… ali o tome mozda nekom drugom prilikom. U galetu se ubacije figurica koja se naziva fève (fev), a osoba kojoj pripadne parce sa figuricom imenuje se kraljem. Galeta se moze napuniti kompotom, dzemom, cokoladnim ili vocnim filom, ali meni je ipak najlepsa ova frangipane krema koja se priprema sa bademima.

Potrebno:

2×230 gr lisnatog testa

Krema od vanile:

-1 zumance
-120 ml mleka
-12 gr gustina
-30 gr secera
-1 kasicica vanila arome
-20 gr putera

Krema od badema:

-80 gr secera
-80 gr putera
-1 jaje
-120 gr mlevenih badema
-1 kasicica rum arome

i jos:

-1 zumance
-1 kasika mleka

Priprema:

Pre svega pripremiti kremu od vanile. Pomesati 20 ml mleka sa gustinom, pa umutiti sa zumancetom. U preostalih 100 ml mleka dodati secer pa zagrejati do tacke vrenja a zatim sipati u umucena zumanca mesajuci svo vreme. Nakon toga sve zajedno vratiti u serpu i kuvati kratko na tihoj vatri, da se krema stegne kao za puding. Skloniti sa sporeta i u jos toplu masu umesati puter. Dodati aromu vanile, promesati, prekriti providnom folijom i ostaviti sa strane da se krema potpuno ohladi.
Pripremiti kremu od badema, tako sto cete umutiti puter sa secerom, dodati jaje, mlevene bademe i rum aromu. Pripremljenu kremu pomesati sa ohladjenom kremom od vanile, pa sipati u dresir kesu. Vrh kese odseci makazama precnika 12mm ili ako imate nastavak za dekoraciju okruglog oblika, neka bude najmanje 1cm precnika.U medjuvremenu rastanjite testo debljine 3-4mm. Iseci jedan krug precnika 26 cm i drugi malo veci krug od prethodnog, precnika 28 cm. Na pleh koji ste oblozili papirom za pecenje staviti manji krug (26 cm).

Testo izbockati viljuskom da se ne naduje prilikom pecenja, a zatim istiskivati kremu u obliku spirale, ali ne do kraja testa, vec ostaviti prazno 2,5 cm. Ako vam ostane kreme, preko prve spirale napraviti drugi sloj takodje u spiralnom obliku. Ivice testa, odnosno prazninu koju ste ostavili od 2,5cm premazati razmucenim zumancetom. Ne zaboravite da ubacite figuricu. Figuricu stavite blize krajevima galete odnosno na kraju fila. Preko kreme staviti drugi veci deo testa (28cm) lagano pritisnuti sa svih strana, da vam krema ne iscuri prilikom pecenja. Ivice testa pritisnuti viljuskom kako bi ste bili sigurni da je dobro „zalepljeno“. Tankim ostrim nozem napravite sare kao na slici, mozete koristiti neki okrugli poklopac da bi vam sare bile uredno iscrtane. U sredini testa napraviti mali otvor. Testo ostaviti 30 minuta u zamrzivac. Nakon toga izvaditi iz zamrzivaca i premazati razmucenim zumancetom sa mlekom. Nemojte mazati do same ivice, vec ostaviti 1-2 cm prazno. Galetu ostaviti u frizider jos 30 minuta, ponovo je premazati zumancetom, a zatim peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 35 minuta.

 


11 thoughts on “Kraljevska galeta sa frangipane kremom (Galette des Rois)

Postavi komentar