Potrebno:
-270 gr brasna
-1/2 kesice praska za pecivo
-1/3 kasicice bikarbone sode
-1/2 kasicice soli
-80 gr putera
-130 gr emmental sira
-140 ml mlacenice (ili creme fraiche, pavlaka)
-1 jaje
i jos:
-1 praziluk
-20 gr putera
-1 jaje
-1 kasika mleka
Priprema:
Prazilik iseci na pola, a zatim ga iseci na male trakice pa ga proprziti sa 20 gr putera oko 10 minuta. Skloniti sa sporeta i ostaviti da se ohladi. U vecu posudu staviti brasno, prasak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Promesati pa dodati puter sobne temperature, sir i jaje koje ste prethodno malo razmutili sa mlacenicom. Ako nemate mlacenicu mozete je sami pripremiti ili kao zamenu koristiti kiselu pavlaku. Na kraju dodati ohladjeni praziluk i zamesiti testo koje ce biti malo lepljivo. Na pleh obloziti papir za pecenje, izruciti testo i oblikovati ga u krug debljine 2-3 cm. Testo ostaviti u frizider 1h, nakon toga izvaditi iz frizidera, iseci na 8 jednakih trouglica i malo ih razdaljiti. Premazati razmucenim jajetom sa kasikom mleka i peci u zagrejanoj rerni na 200°C, 20-25 minuta.
Ja bih sconse mogla da pravim i jedem svaki dan, posebno kao ti, ove slane varijante! Mogu misliti kako je mirisalo, steta sto mirisi ne mogu da dodju sa slikom:))
Sviđa mi seSviđa mi se
Estupenda receta. Tomo nota de ella.
Acabo de hacerme seguidora tuya y me quedo por aquí, si te viene de gusto te pasas por mi blog.
Un abrazo.
Sviđa mi seSviđa mi se
A ja bih praziluk mogla da jedem svaki dan. Ovo je definitivno nešto što bi se meni mnogo dopalo.
Sviđa mi seSviđa mi se
Jako fino izgledaju, krasno su pečeni! Inače nisam neki veliki ljubitelj poriluka, ali ovi tvoji sconsi me baš mame.
Sviđa mi seSviđa mi se
i ja,kao i Irena,obožavam praziluk a ovo mi djejuje baš ukusno…
Sviđa mi seSviđa mi se
Uh, ovo mi se baš sviđa, inače probala sam tvoje pettit kekse, nisam stigla poslikati, ali super su mi!
Sviđa mi seSviđa mi se
Vrlo su fini u obe kombinacije, mislim da bih ovima tesko odolela.:))
Sviđa mi seSviđa mi se
da li mogu preko noci u frizider pa ujutru u rernu?
Sviđa mi seSviđa mi se
Draga Jelena ne mogu da tvrdim sa sigurnoscu, ali pretpostavljam da mogu ostati par sati u frizider. U svakom slucaju ako isprobas, javi mi rezultat 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se