Lisnate pite sa sunkom i pestom

Ove lisnate pite su ustvari „Pain aux chocolat“ (cokoladne lisnate kifle), ali u slanoj verziji. Cokolada je zamenjena pestom i sunkom, a idealne su za veceru uz dodatak neke zalene salate.

Potrebno:
(Original recept)

-250 gr brasna
-10 gr svezeg kvasca
-25 gr secera
-1 kasicica soli
-65 ml mlakog mleka
-60 ml vode
-25 gr omeksalog putera
-125 gr hladnog putera

i jos:
-200 gr sunke
-pesto
-1 jaje za premazivanje

Priprema:
U mlakom mleku izdrobiti kvasac i ostaviti 15-ak minuta da se aktivira. U vecu posudu staviti brasno, dodati so, secer i omeksali puter. Dodati vodu, a zatim i nadosli kvasac. Zamesiti glatko testo, zatim pokriti cistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 1h, da udvostruci volumen. Pesnicama blago udarati testo (degazirati), oblikovati loptu i ostaviti najmanje 1h u frizider, a najbolje je preko noci.
125 gr hladnog putera rastanjiti u obliku kocke izmedju 2 papira za pecenje. Ostaviti u frizider par minuta. Zatim izvaditi testo iz frizidera, pa na pobrasnjenoj dasci rastanjiti u obliku kocke. U sredini testa staviti rastanjenju kocku putera, pa preklopiti testo sa svih strana kao pismo. Ratanjiti testo u obliku pravougaonika 3 puta duzi od svoje sirine, zatim preklopiti za 1/3, pa preko drugu stranicu, tako da se dobiju 3 sloja, kao kada pripremate lisnato testo. Ostaviti u frizider 30 minuta, a zatim ga okrenuti za 90° od prethodnog polozaja. Ponovo rastanjiti testo u pravougaonik, preklopiti na 3 dela, ostaviti u frizider 30 minuta, a zatim ga izvaditi i opet okrenuti za 90° od prethodnog polozaja.
Testo rastanjiti u veliki pravougaonik, a zatim ga iseci na 10-12 malih pravougaonika.
Sunku iseci na tanke trake. Na svaki pravougaonik staviti po 1 traku sunke (po duzini, pri vrhu), dodati kasicicu pesta, pa umotati testo do pola. Staviti po jos jednu traku sunke, dodati pesto, pa ponovo umotati, kao kada pripremate lisnate hlebcice sa cokoladom (pogledaj original recept).
Mini pite redjati u pleh koji ste oblozili papirom za pecenje, pokriti cistom kuhinjskom krpom i ostaviti 1h na sobnoj temperaturi.
Premazati ih razmucenim jajetom sa malo vode, sacekati 5 minuta, pa ponovo premazati, a zatim peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.

 


9 thoughts on “Lisnate pite sa sunkom i pestom

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s