Potrebno:
Engleska krema:
-2 zumanca
-250 ml mleka
-60 gr secera
-1 stapic vanile
-1 kesica zelatina u prahu (ili 4 lista zelatina)
-350 ml tecne neutralne pavlake (min. 35% m.m.)
i jos:
-150 gr piskota
-250 gr jagoda
Priprema:
Stapic vanile iseci na pola, izvaditi zrnca i staviti u serpu sa mlekom. Na tihoj vatri zagrevati mleko do tacke kljucanja. Zumanca dobro umutiti sa secerom, pa preliti vrelim mlekom, dobro promesati, pa sve zajedno vratiti na sporet i kuvati na tihoj vatri jos par minuta dok krema ne pocne da se zgusnjava. Ni u kom slucaju krema ne sme da vri. Kako pripremiti englesku kremu mozete pogledati ovde -klik-. Nakon toga umesati otopljen zelatin sa 2 kasike vode. Kremu ostaviti sa strane da se ohladi, a zatim je sjediniti pazljivo sa pavlakom koju ste prethodno dobro umutili u slag.
Na dnu kalupa sa stipaljkom poredjati piskote. Jagode preseci na pola obloziti ivice kalupa. Ostatak jagoda iseci na male komadice pa ih rasporediti preko piskota. Preko jagoda sipati kremu, poravnjati i ostaviti na hladnom najmanje 3 sata, a najbolje preko noci. Kalup sa stipaljkom pazljivo ukloniti i degustirati. Tortu mozete ukrasiti cipsom od kokosa ili svezim jagodama.
Od mnogih jagodišastih kolača u ovo vreme kad im je sezona ovaj mi ide u favorite!
Sviđa mi seSviđa mi se
I meni se bas svidja samo steta sto ne mogu da ga probam jer moram jos par mjeseci da izbjegavam mlijeko i mlijecne proizvode ali biljezim za kad budem mogla.
Sviđa mi seSviđa mi se
Retko sta moze da pobedi lepu mirisnu jagodu i krem, jos ovako divno sklopljeno :))
Sviđa mi seSviđa mi se
Divna je! Pravo ljetno osvježenje!
Sviđa mi seSviđa mi se
Prekrasna torta, prava zavodnica! 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Prelepaaaa je, draga. Bravo!
Sviđa mi seSviđa mi se
Divna tortica i receptic, bas pravi letnji desert, sezona jagoda kratko traje i ovo je najlepsi nacin da se iskoriste.:)))
Sviđa mi seSviđa mi se
Izgleda bozanstveno u tvojoj izvedbi; cekam sezonu jagoda da je isprobam.
Sviđa mi seSviđa mi se
Pravo ljetna!
Sviđa mi seSviđa mi se