Maja sa bloga Cooks and Bakes, koja je inace ovomesecna domacica igrice Ajme, koliko nas je, kao temu zadala nam je luk. Posto sam nedavno pripremala tart sa prazilukom -klik-, odlucila sam da ovog puta ispobam sa crnim lukom. Nisam ocekivala neke posebne reakcije, ali na moje iznenadjenje bile su bas, bas pozitivne.
Potrebno:
(Original recept)
Za testo:
-100 gr spelt brasna
-75 gr mekog brasna
-75 gr putera
-50 ml vode
-1/2 kasicice soli
Nadev:
-3 glavice crnog luka
-250 ml mleka
-3 jaja
-3 kasike brasna
-100 gr rendanog emmental sira
-30 gr putera
-so, biber
Priprema:
Pomesati obe vrste brasna, dodati so, puter iseckan na manje parcice i vodu. Zamesiti glatko testo, uviti u providnu foliju i ostaviti 2h na hladnom mestu.
Luk ocistiti pa iseci na tanke kolutice. U veci tiganj otopiti puter, dodati kolutice luka i prziti na tihoj vatri 5 minuta. Zatim skloniti sa sporeta, dodati brasno, promesati, a zatim dodati mleko, razmucena jaja i 50 gr rendanog emmental sira. Na kraju dodati so i biber.
Testo rastanjiti oklagijom debljeni 3mm, pa ga staviti u kalup za tart koji ste premazali puterom. Izbockati ga viljuskom na par mesta, a zatim dodati nadev od luka i jaja. Odozgo posuti preostalih 50 gr emmental sira i peci u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta. Tart posluziti topao ili hladan uz dodatak zelene salate.
Fino!
Sviđa mi seSviđa mi se