Sladoled od pecenih tresanja

Od kako je Dajana objavila recept za sladoled koji se priprema od pecenih tresanja, ta ideja mi se stalno vrti u glavi. Zato sam jedva cekala sezonu tresanja i malo slobodnog vremena da ga isprobam. Ideja sa tresanjama mi se bas dopala, a dodatak cimeta i meda je pun pogodak. Verujem da cu pecene tresnje iskoristiti i u nekom finom deserticu poput cheesecake-a ili nesto slicno. Recept sam malo modifikovala a svakako pogledajte i original.

Porebno:
(Original recept)

-300 ml neutralne slatke pavlake (35% m.m.)
-150 ml punomasnog mleka
-90 gr meda
-1 jaje
-2 zumanca
-500 gr tresanja
-1 kasicica meda
-1/2 kasicice cimeta

Priprema:

Tresnje iseci na pola, izvaditi kostice pa ih poredjati na pleh tako da otvorena strana bude okrenuta na gore. Posuti cimetom i kasicicom meda pa ih peci u zagrejanoj rerni na 200°C, 20-30 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade, a zatim ih izmiksati u blenderu ili stapnim mikserom.
Pomesati mleko i pavlaku, pa na tihoj vatri zagrejati do tacke vrenja. Jaje i zumanca pomesati sa medom, pa umutiti mikserom. Dodati mleko postepeno, pa sve zajedno vratiti na sporet i kuvati jos 2-3 minuta, odnosno da temperatura dostigne 80°C. Pomeriti sa sporeta i odmah staviti u vecu posudu sa hladnom vodom kako bi se zaustavilo dalje kuvanje. Kada je krema potpuno hladna dodati izmiksane tresnje. Sladoled ostaviti u zamrzivac najmanje 4h, mesajuci svakih pola sata, da bi se izbegla kristalizacija. Ako imate aparat za sladoled staviti ohladjenu kremu u aparat i turbinati 20-25 minuta. Nakon toga sipati u hermeticki zatvorenoj posudi i cuvati u zamrzivacu do degustacije.

 

 

 

Publicités

5 réflexions sur “Sladoled od pecenih tresanja

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s