Sladoled od pecenih tresanja

Od kako je Dajana objavila recept za sladoled koji se priprema od pecenih tresanja, ta ideja mi se stalno vrti u glavi. Zato sam jedva cekala sezonu tresanja i malo slobodnog vremena da ga isprobam. Ideja sa tresanjama mi se bas dopala, a dodatak cimeta i meda je pun pogodak. Verujem da cu pecene tresnje iskoristiti i u nekom finom deserticu poput cheesecake-a ili nesto slicno. Recept sam malo modifikovala a svakako pogledajte i original.

Porebno:
(Original recept)

-300 ml neutralne slatke pavlake (35% m.m.)
-150 ml punomasnog mleka
-90 gr meda
-1 jaje
-2 zumanca
-500 gr tresanja
-1 kasicica meda
-1/2 kasicice cimeta

Priprema:

Tresnje iseci na pola, izvaditi kostice pa ih poredjati na pleh tako da otvorena strana bude okrenuta na gore. Posuti cimetom i kasicicom meda pa ih peci u zagrejanoj rerni na 200°C, 20-30 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade, a zatim ih izmiksati u blenderu ili stapnim mikserom.
Pomesati mleko i pavlaku, pa na tihoj vatri zagrejati do tacke vrenja. Jaje i zumanca pomesati sa medom, pa umutiti mikserom. Dodati mleko postepeno, pa sve zajedno vratiti na sporet i kuvati jos 2-3 minuta, odnosno da temperatura dostigne 80°C. Pomeriti sa sporeta i odmah staviti u vecu posudu sa hladnom vodom kako bi se zaustavilo dalje kuvanje. Kada je krema potpuno hladna dodati izmiksane tresnje. Sladoled ostaviti u zamrzivac najmanje 4h, mesajuci svakih pola sata, da bi se izbegla kristalizacija. Ako imate aparat za sladoled staviti ohladjenu kremu u aparat i turbinati 20-25 minuta. Nakon toga sipati u hermeticki zatvorenoj posudi i cuvati u zamrzivacu do degustacije.

 

 

 


5 thoughts on “Sladoled od pecenih tresanja

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s