Od kako je Dajana objavila recept za sladoled koji se priprema od pecenih tresanja, ta ideja mi se stalno vrti u glavi. Zato sam jedva cekala sezonu tresanja i malo slobodnog vremena da ga isprobam. Ideja sa tresanjama mi se bas dopala, a dodatak cimeta i meda je pun pogodak. Verujem da cu pecene tresnje iskoristiti i u nekom finom deserticu poput cheesecake-a ili nesto slicno. Recept sam malo modifikovala a svakako pogledajte i original.
Porebno:
(Original recept)
-300 ml neutralne slatke pavlake (35% m.m.)
-150 ml punomasnog mleka
-90 gr meda
-1 jaje
-2 zumanca
-500 gr tresanja
-1 kasicica meda
-1/2 kasicice cimeta
Priprema:
Tresnje iseci na pola, izvaditi kostice pa ih poredjati na pleh tako da otvorena strana bude okrenuta na gore. Posuti cimetom i kasicicom meda pa ih peci u zagrejanoj rerni na 200°C, 20-30 minuta. Ostaviti da se potpuno ohlade, a zatim ih izmiksati u blenderu ili stapnim mikserom.
Pomesati mleko i pavlaku, pa na tihoj vatri zagrejati do tacke vrenja. Jaje i zumanca pomesati sa medom, pa umutiti mikserom. Dodati mleko postepeno, pa sve zajedno vratiti na sporet i kuvati jos 2-3 minuta, odnosno da temperatura dostigne 80°C. Pomeriti sa sporeta i odmah staviti u vecu posudu sa hladnom vodom kako bi se zaustavilo dalje kuvanje. Kada je krema potpuno hladna dodati izmiksane tresnje. Sladoled ostaviti u zamrzivac najmanje 4h, mesajuci svakih pola sata, da bi se izbegla kristalizacija. Ako imate aparat za sladoled staviti ohladjenu kremu u aparat i turbinati 20-25 minuta. Nakon toga sipati u hermeticki zatvorenoj posudi i cuvati u zamrzivacu do degustacije.
Ajme super ideja, šteta da su kod nas već prošle trešnje. Baš sam danas mjerkala u Lidlu aparat za sladoled
Sviđa mi seSviđa mi se
Divne fotke Natasha!
Sviđa mi seSviđa mi se
Fin sladoled, prelepe slikice ♥ Nikad mi nije palo na pamet da pečem trešnje, čak ni pitu sa njima nisam pravila jer ih pojedemo onako klot, sa drveta. Al kad vidim kako je lep ovaj tvoj sladoled…
Sviđa mi seSviđa mi se
Obožavam pečeno voće. Preukusno je u raznim kombinacijama… 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Okus mora biti fantastičan!
Sviđa mi seSviđa mi se