Kuvarijacije – Farinata sa maslinama, ruzmarinom i paprikom

U ovomesecnoj igrici Kuvarijacije koju je osmislila Maja sa bloga Cooks and Bakes, zadatak je bio isprobati farinatu sa maslinama, ruzmarinom i paprikom.

Ono sto je karakteristicno za ovaj recept je to sto se priprema sa brasnom od leblebija. Brasno sam kupila sasvim slucajno u jednoj bio prodavnici i ovo je bila odlicna prilika da ga isprobam. Farinata se toliko brzo priprema da sam zaista uzivala pripremajuci je. Treptaj oka i vec je spremna. Recept nisam nesto posebno menjala, jedino sam koristila slatku papriku umesto ljute i smanjila sam kolicinu semenki. Umesto 150 gr koliko je navedeno u receptu, koristila sam samo 100 gr, ali i to mi se ucinilo previse.

Potrebno:

-250 gr brasna od leblebija
-450 ml vode
-1 kasicica soli
-150 gr seckanih zelenih ili crnih maslina
– 1 grancica ruzmarina
-1 kasicica slatke aleve paprike
-so, biber
-50 gr susama
-50 gr lana
-4 kasike maslinovog ulja

Priprema:

Pomesati brasno, so, biber, sitno iseckan ruzmarin, 1 kasiku ulja, pa dodati polovinu vode. Promesati da se dobije  glatka smesa, dodati ostatak vode promesati, dodati seckane masline i sipati u pleh koji ste premazali sa 3 kasike ulja. Peci par minuta u zagrejanoj rerni na 210°C, nakon toga posuti semenkama susama i lana i peci oko 40 minuta. Sluziti toplu ili hladnu uz dodatak jogurta.

Utisci:
Farinata nam se dopala i bila je preukusna uz dodatak jogurta i sira. Ponovicu je sigurno, s’tim sto cu jos smanjiti kolicinu semenki. Medjutim imala sam jedan problem, posto sam stavila farinatu da se zapece prvih 10-ak minuta, stvorila se korica pa se semenke nisu „zalepile“ za testo. Sledeci put odmah cu posuti semenkama preko testa i peci 40 do 50 minuta.

 


4 thoughts on “Kuvarijacije – Farinata sa maslinama, ruzmarinom i paprikom

  1. Praviš mi zazubice, farinata ti je baš primamljiva! Pravila sam je jesenas posle okupljanja na Adi, čak sam i Vesnu pitala da objavim recept i složila se. Ja je odmah pospem semenkama, inače mnogo otpadaju, a jedan deo ubacim u smesu. Ovog juna sam je gostima u par navrata spremala, svima se dopala. Obožavam je! ♥

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s