Kokosovo brasno je postalo moja omiljena namirnica u ishrani, medjutim to nije slucaj i sa kokosovim mlekom. Kako sam pre par dana u ormaricu pronasla kutiju kokosovog mleka koja vec mesecima ceka svoj red za upotrebu, red je bio da je iskoristim. S’obzirom da je napolju +40 °C, sladoled je bio najbolji izbor.
-250 ml slatke neutralne pavlake
-200 ml kokosovog mleka
-3 zumanca
-1 belance
-90 gr meda
-40 gr kokosa
Umak od borovnica:
-250 gr borovnica
-50 gr secera
-50 ml vode
Priprema:
Pomesati borovnice sa secerom i vodom pa kuvati 10-15 minuta na tihoj vatri. Ostaviti da se ohladi, a zatim stapnim mikserom izmiksati.
Pomesati pavlaku sa mlekom od kokosa, pa na tihoj vatri zagrevati do tacke kljucanja, Zumanca umutiti sa medom, dodati mleko, promesati, pa sve zajedno vratiti na sporet i kuvati 2-3 minuta dok smesa ne pocne lagano da se zgusnjava, Skloniti sa sporeta, umesati kokos, pa ostaviti sa strane da se potpuno ohladi. Posebno umutiti belance, pa ga pazljivo sjediniti sa ohladjenom kremom. Sladoled sipati u masinu za sladoled i hladiti 20 minuta. Dodati umak od borovnica i nastaviti sa hladjenjem jos 5 minuta. Nakon toga sipati u hermeticki zatvorenoj posudi i ostaviti u zamrzivac.
Ako nemate masinu za sladoled, nakon sto ste belance sjedinili sa kremom, dodati umak od borovnica, promesati, sipati u hermeticki zatvorenoj posudi i ostaviti u zamrzivac 4-5 h, mesajuci kremu svakih 30-40 minuta.
Ovo mi se čini super, baš po mojoj mjeri kao dodatak kolekciji sladoleda koju sam nakupila!
Sviđa mi seSviđa mi se
Tako su divne slike s tom ljubičastom bojom da ih je gušt gledati!
Sviđa mi seSviđa mi se