Talasi Dunava ( u dve verzije)

IMG_2005

Prvi put sam pripremala ovaj kolac, mada sam vec cula za famozne Talase Dunava, odnosno kolac koji svojim izgledom podseca na talase. Preukusan letnji kolac kombinovan sa kremom od vanile i visnjama, preliven cokoladnom glazurom osvojice vas na prvi zalogaj.

IMG_2014

Update 05.03.2018

Kada sam pripremala ovaj kolac pre 3 godine, imala sam malu sumnju sto se tice gustine testa. Zapravo recept je iz jednog starog kuvara, pa nisam ni obracala paznju toliko na kvalitet samog kolaca, ali me je « kopkalo » to sto kolac nije ispao onako kako sam ga zamisljala.

Resila sam da mu pruzim jos jednu sansu i ovog puta sam smanjila kolicinu brasna. Naravno posto testo nije bilo toliko gusto kao prethodno, visnje su se lakse deplasirale i stvorile su lepe talasaste konture.

Za prvi kolac sam koristila 350 gr brasna, a ovog puta sam tu kolicinu smanjila na 250 gr brasna, tako da na vama ostaje da odlucite da li volite guste suve kolace ili se ipak opredelite za ovu « meksu » varijantu biskvita.
IMG_2004

Potrebno:

-6 jaja
-250 gr putera
-150 gr smedjeg secera
-1 vanilin secer
-150 ml mleka
-350 gr brasna  (ili 250 gr brasna)
-1 prasak za pecivo
-prstohvat soli
-2 kasike kakaa
-2 kasike mleka

-300 gr visanja

Fil:

-750 ml mleka
-2 kesice pudinga od vanile
-4 kasike secera
-200 gr putera
-malo secera u prahu

Glazura:

-200 gr tamne cokolade
-3-4 kasike ulja

Priprema:

  • Odvojiti belanca od zumanca.
  • Umutiti puterom sa secerom pa dodati jedno po jedno zumance
  • Dodati brasno pomesano sa praskom za pecivo naizmenicno sa mlekom (iz 3 puta dodati i brasno i mleko)
  • Posebno umutiti belanca, pa pazljivo sjediniti sa umucenim zumancima.
  • Smesu podeliti na dva dela. Prvi deo sipati u veci pravougaoni pleh, koji ste prethodno podmazali sa malo putera i posuli brasnom. Poravnjati, pa dodati drugi deo u koji cete umesati kakao prethodno razmucen sa 2 kasike mleka.
  • Preko tamnog dela ravnomerno rasporediti visnje i peci u zagrejanoj rerni na 180°C, 40-50 minuta.
  • Pecen kolac ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim premazati kremom od pudinga koji cete pripremiti na sledeci nacin.
  • Prah pudinga pomesati sa 100 ml mleka, a ostatak mleka zakuvati sa secerom na tihoj vatri. Nakon toga umesati rastvoren puding i kuvati jos par minuta da se puding stegne. Ostaviti sa strane da se potpuno ohladi
  • Puter sobne temperature umutiti sa malo secera u prahu, pa ga sjediniti sa ohladjenim pudingom
  • Pripremiti glazuru tako sto cete cokoladu i ulje otopiti na pari, ostaviti da se cokolada malo prohladi, a zatim preliti preko kreme od pudinga.
Stara verzija kolaca
Publicités

2 réflexions sur “Talasi Dunava ( u dve verzije)

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

w

Connexion à %s