Pita sa heljdinim korama i spanacem

IMG_4020
Prvi put se susrecem sa heljdinim korama, jer do sada nisam imala prilike da ih nabavim, a vec duze vreme ih trazim. Tako sam za vreme boravka u Srbiji, nakon sto sam naletela na njih, uspela da „obezbedim“ jos par pakovanja za svaki slucaj. Zato ako ste ljubitelj ovih kora  mozete ocekivati jos neki receptic…

IMG_4005

 

Potrebno:

-1/2 kg heljdinih kora
-500 gr zaledjenog spanaca (ili 300 gr svezeg)
-300 gr sira (rikota)
-2 jaja
-100 ml ulja
-100 ml kisele vode
-1 casa kisele pavlake (180 ml)
-so, biber

Priprema:

  • Spanac ostaviti da se potpuno odledi, a zatim ga kratko proprziti na ulju (ako koristite svez spanac, kuvati ga par minuta u slanoj vodi, zatim procediti i iseckati)
  • Jaja razmutiti, dodati sir, spanac, pavlaku, so i biber.
  • Ulje pomesati sa kiselom vodom
  • Uzeti jednu koru, premazati je mesavinom ulja i kisele vode
  • Rasporediti fil od spanaca, pa koru uviti kao rolat po duzini
  • Staviti je u veci pleh koji ste premazali uljem
  • Postupak ponoviti sa preostalim korama.
  • Na kraju kore preliti preostalim uljem i vodom, razmazati ravnomerno cetkicom i peci u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.

Napomena:

  • Ja sam uvijala po jednu koru, jer su kore bile deblje. Ukoliko su kore tanje, mozete koristiti po dve kore, tako sto cete prvu premazati uljem, staviti drugu koru ponovo premazati uljem, a zatim rasporediti fil i uviti

4 thoughts on “Pita sa heljdinim korama i spanacem

  1. Obozavam heljdine kore! Puno bolje od onih obicnih. Nazalost ni kod mene ih nema, tako da retko mogu da ih upotrebim – samo kad neko dodje ili mi odemo do Srbije. Obicno pravim gibanicu, ovo cu sigurno da probam!

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s