Tart sa suvim sljivama i cokoladom

Posto sam ove godine sa odmora ponela sa sobom punu kutiju domacih suvih sljiva, (ako ste me pratili na Facebook-u, verovatno znate o cemu se radi -klik-), red je dosao i da ih iskoristim. Suve sljive i tamna cokolada se odlicno slazu, a prhko testo je obogaceno aromom cimeta i mlevenih badema. U fil sam dodala kasiku MONIN-og sirupa, koji nije obavezan. Umesto njega mozete staviti dve kesice aromatizovanog secera sa ukusom vanile i ruma -klik- .

Potrebno:
Za testo:
-140 gr omeksalog maslaca
-75 gr secera
-1 jaje
-prstohvat soli
-250 gr mekog brasna (T55)
-25 gr mlevenih badema
-1/2 kasicice cimeta u prahu

Nadev:
-300 gr suvih sljiva
-200 ml vode
-1 kesica secera sa ukusom vanile i ruma
-50 gr crne cokolade
-1 kasika putera od badema (opciono)
-1 kasika MONIN sirupa sa ukusom cokolade i keksa (opciono)

I jos:
-20-ak pekan oraha

Priprema:

  • Penasto umutiti puter sa secerom. Dodati jaje i so, a zatim brasno, mlevene bademe i cimet. Zamesiti glatko testo, formirati u obliku lopte i uviti u providnu foliju. Ostaviti u frizider 1h.
  • Pripremiti kompot od sljiva. Sljive preliti vodom, dodati kesicu aromatizovanog secera i kuvati na tihoj vatri 15-ak minuta, odnosno dok sva tescnost ne ispari. Dodati kasiku putera od badema, a zatim izmiksati u multipraktiku.
  • Cokoladu otopiti na pari, pa umesati u kompot od suvih sljiva. Na kraju umesati kasiku MONIN sirupa sa ukusom cokolade i keksa.
  • Testo rastanjiti na pobrasnjenoj dasci debljine 2-3mm. Iseci krug velicine 24cm i preneti u kalup za tart koji ste prethodno premazali sa malo otopljenog putera. Testo izbockati viljuskom na par mesta, pa preko testa rasporediti kompot od sljiva i cokolade. Preko kompota rasporediti pekan orahe.
  • Od preostalog testa iseci zvezde razlicitih velicina, rasporediti ih preko fila, a zatim tart peci u zagrejanoj rerni na 180°C, 40-45 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi, a zatim sluziti. Pre sluzenja mozete posuti secerom u prahu.

 

 

Publicités

5 réflexions sur “Tart sa suvim sljivama i cokoladom

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s