Rizoto sa slaninom i bosiljkom

Za razliku od kolaca koje sam pripremala sa cokoladnim likerom i slicno, u pripremi glavnih jela nemam obicaj da koristim alkoholna pica. Medjutim nakon sto sam isprobala ovaj rizoto sa belim vinom moracu malo vise paznje da posvetim tim receptima. Cini mi se da nisam probala ukusniji pirinac od ovog, ali ako ipak zelite da ga pripremate bez dodatka alkohola, recept za obican rizoto mozete pogledati ovde -klik-.

Potrebno:

-250 gr pirinca
-100 gr slanine
-1 glavica crnog luka
-2 kasike koncentrovanog paradajza
-2 kocke za pripremu pileceg bujona
-1 L vode
-250 ml belog vina
-100 gr rendanog parmezana
-2 kasike maslinovog ulja
-1 manja veza svezeg bosiljka
-biber

i jos:
-1-2 grancice cherry paradajza

Priprema:

  • Slaninu iseci na manje trakice i proprziti dok ne postane hrskava. Staviti je na papir kako bi upio visak masnoce.
  • Vodu zagrejati do vrenja, ubaciti kocke za bujon i ostaviti sa strane.
  • Iseckati luk, pa ga proprziti na maslinovom ulju 5 minuta. Dodati pirinac, nastaviti sa przenjem 2-3 minuta, a zatim dodati belo vino i nastaviti sa kuvanjem. Kada je pirinac upio svu tecnost, dodati 250 ml bujona za supu kao i 2 kasike koncentrovanog paradajza. Nastaviti sa kuvanjem mesajuci s’vremena na vreme, pa kada tecnost ispari, ponovo dodati 250 ml bujona. Postupak ponoviti dok ne utrosite sav bujon. Ukupno vreme kuvanja je oko 25-30 minuta.
  • Kuvan pirinac skloniti sa sporeta pa dodati przenu slaninu, bosiljak isecen na manje trakice, 60 gr parmezana i biber. Sipati u vatrostalnu keramicku posudu, dekorisati granom cherry paradajza, posuti preostalim 40 gr parmezana i peci u zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta.

 

 

 

Publicités

2 réflexions sur “Rizoto sa slaninom i bosiljkom

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s