Cesto volim da isprobavam neobicne kombinacije i otkrijem nove ukuse. Jedan od recepta koji me je odusevio bio je recept za pripremu pilecih bataka u marinadi od coca-cole -klik-. Vec duze vreme nisam pravila neke posebne eksperimente, pa sam potrazila inspiraciju u knjizi koja je vec duze vreme u mom posedovanju, ali koju nisam stigla dovoljno da proucim. Radi se o knjizi Jerusalem (Yotam Otolenghi) koja sadrzi izuzetne recepte i koju vam svakako preporucujem.
Potrebno:
-1 kg pilecih bataka
-100 ml vode (original recept arak, pastis)
-4 kasike maslinovog ulja
-3 kasike sveze cedjenog soka od pomorandze
-3 kasike soka od limuna
-2 kasike senfa
-3 kasike smedjeg secera
-2 manja komoraca (500 gr)
-2 klementine (original recept 4)
-1 kasika timijana
-1 kasika persuna
-2 1/2 kasike zrna komoraca
-so, biber…
Priprema:
- Pomesati vodu, sok od pomorandze i limuna, senf i secer. Dodati 2 i po kasicice soli i 1 i po kasicicu bibera. Ostaviti sa strane.
- Oprati komorac i iseci na 2 dela po duzini. Odstraniti cvrst deo u obliku trouglica, pa svaku polovinu iseci na jos 4 jednaka dela. Komorac staviti u pripremljenu marinadu. Dodati batake i klementine koje ste isekli na tanke kolutice (0.5mm). Zatim dodati timijan i zrna komoraca. Rukama izmesati sve sastojke, zatim ostaviti u frizider nekoliko sati ili najbolje preko noci.
- Nakon toga sipati sve sastojke u veci, dublji pleh (30×37). Batake okrenuti tako da im kozica bude sa gornje strane, a zatim peci u zagrejanoj rerni na 220°C 45 minuta do 1h.
- Izvaditi batake, klementine i komorac u posebnoj posudi i cuvati na toplom mestu. Tecnost sipati u manju serpu i kuvati na srednjoj temperaturi par minuta, odnosno dok ne ispari 1/3 tecnosti. Dobicete oko 8 cl sosa. Ovim sosom preliti batake, posuti malo seckanog persuna i servirati.
Divan recept, mnogo mi se sviđa. Hvala za preporuku za knjigu, nađoh je odmah na netu – nisam skoro videla knjigu sa tako puno recepata za koje sam pomislila da moram da ih napravim – životni, primenljivi i svaki sa ponekom kombinacijom namirnica koje znamo svaku posebno, a nismo ih jeli zajedno. Thanks!
Sviđa mi seSviđa mi se
Divan recept!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Kato, drago mi je da ti se dopada preporuka, knjiga je zaista izuzetna 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala i od mene , jako volim tu kuhinju, pokušaću da anbavim knjigu za kolekciju. Ovaj recept je izvrstan!
Sviđa mi seSviđa mi se
Mmmmm, uzivanje za sva cula, izgleda raskosno i veoma ukusno.:)))
Sviđa mi seSviđa mi se
Downloadala sam njegovu knjigu i priznajem da je do sada još nisam prelistala. Ovaj recept mi daje volju da to napravim što prije (iako ga neću raditi jer je u pitanju piletina).
Sviđa mi seSviđa mi se
Super! Koromač nisam nikada spremala, ali sam naranču kombirala s piletinom i bilo mi je super tako da pretpostavljam da je i ovo jelo ok.
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Dubravaka:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Lana 🙂 Pozz!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala draga, verujem da ces naci neki receptic za svoja cula 🙂 Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Hvala Ingrid:) Pozdrav!
Sviđa mi seSviđa mi se
Una receta con mucho sabor y aroma me encanta,abrazos
Sviđa mi seSviđa mi se