Pileci bataci sa komoracem i klementinama ( Ottolenghi)



Cesto volim da isprobavam neobicne kombinacije i otkrijem nove ukuse. Jedan od recepta koji me je odusevio bio je recept za pripremu pilecih bataka u marinadi od coca-cole -klik-. Vec duze vreme nisam pravila neke posebne eksperimente, pa sam potrazila inspiraciju u knjizi koja je vec duze vreme u mom posedovanju, ali koju nisam stigla dovoljno da proucim. Radi se o knjizi Jerusalem (Yotam Otolenghi) koja sadrzi izuzetne recepte i koju vam svakako preporucujem. 

Potrebno:

-1 kg pilecih bataka
-100 ml vode (original recept arak, pastis)
-4 kasike maslinovog ulja
-3 kasike sveze cedjenog soka od pomorandze
-3 kasike soka od limuna
-2 kasike senfa
-3 kasike smedjeg secera
-2 manja komoraca (500 gr)
-2 klementine (original recept 4)
-1 kasika timijana
-1 kasika persuna
-2 1/2 kasike zrna komoraca
-so, biber…

Priprema:

  • Pomesati vodu, sok od pomorandze i limuna, senf i secer. Dodati 2 i po kasicice soli i 1 i po kasicicu bibera. Ostaviti sa strane.
  • Oprati komorac i iseci na 2 dela po duzini. Odstraniti cvrst deo u obliku trouglica, pa svaku polovinu iseci na jos 4 jednaka dela. Komorac staviti u pripremljenu marinadu. Dodati batake i klementine koje ste isekli na tanke kolutice (0.5mm). Zatim dodati timijan i zrna komoraca. Rukama izmesati sve sastojke, zatim ostaviti u frizider nekoliko sati ili najbolje preko noci.
  • Nakon toga sipati sve sastojke u veci, dublji pleh (30×37). Batake okrenuti tako da im kozica bude sa gornje strane, a zatim peci u zagrejanoj rerni na 220°C 45 minuta do 1h.
  • Izvaditi batake, klementine i komorac u posebnoj posudi i cuvati na toplom mestu. Tecnost sipati u manju serpu i kuvati na srednjoj temperaturi par minuta, odnosno dok ne ispari 1/3 tecnosti. Dobicete oko 8 cl sosa. Ovim sosom preliti batake, posuti malo seckanog persuna i servirati.
Publicités

13 réflexions sur “Pileci bataci sa komoracem i klementinama ( Ottolenghi)

  1. Divan recept, mnogo mi se sviđa. Hvala za preporuku za knjigu, nađoh je odmah na netu – nisam skoro videla knjigu sa tako puno recepata za koje sam pomislila da moram da ih napravim – životni, primenljivi i svaki sa ponekom kombinacijom namirnica koje znamo svaku posebno, a nismo ih jeli zajedno. Thanks!

    J'aime

Laisser un commentaire

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s