Supa od leblebija i paradajza (Ottolenghi)

Za kraj zime vam predlazem jedan idealan recept da je ispratimo. Recept je iz knjige Plenty poznatog kuvara Yotam Ottolenghi.

Potrebno:
-1 glavica crnog luka

-1 srednji komorac
-1 sargarepa
-3 stapica celera
-1 kasika paste od paradajza
-250 ml belog vina
-1 konzerva paradajz pelata(400 gr)
-1 kasika seckanog origana
-2 kasike seckanog persuna
-1 kasika seckanog timijana
-2 lista lovora
-2 kasicice secera
-1L bujona od povrca
-1 konzerva kuvanih leblebija (400gr)
-so, biber

Priprema:

  • Povrce oprati, oljustiti i iseci na sitne komadice.
  • U vecu serpu sipati 3 kasike ulja, dodati luk i komorac pa prziti 4 minuta na tihoj vatri.
  • Dodati sargarepu i celer i nastaviti sa przenjem jos 4 minuta.
  • Dodati pastu od paradajza. Mesati 1 minut, a zatim dodati vino i kuvati 1-2 minuta.
  • Dodati paradajz iz konzerve zajedno sa njegovim sokom, zacine, secer, bujon od povrca, so i biber.
  • Poklopiti i ostaviti da se kuva na tihoj vatri oko 30 minuta. Nakon 20 minuta kuvanja ubaciti leblebije.
  • Supu servirati uz dodatak pesta, krutona i listova bosiljka. A idealna je i kao preliv za kus-kus
  • *Krutone cete pripremiti tako sto cete hleb (oko 160gr) iseci na manje kockice, preliti sa 2 kasike ulja i malo soli, a zatim peci 10-ak minuta u rerni na 180°C.

2 thoughts on “Supa od leblebija i paradajza (Ottolenghi)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s