Za kraj zime vam predlazem jedan idealan recept da je ispratimo. Recept je iz knjige Plenty poznatog kuvara Yotam Ottolenghi.
Potrebno:
-1 glavica crnog luka
-1 srednji komorac
-1 sargarepa
-3 stapica celera
-1 kasika paste od paradajza
-250 ml belog vina
-1 konzerva paradajz pelata(400 gr)
-1 kasika seckanog origana
-2 kasike seckanog persuna
-1 kasika seckanog timijana
-2 lista lovora
-2 kasicice secera
-1L bujona od povrca
-1 konzerva kuvanih leblebija (400gr)
-so, biber
Priprema:
- Povrce oprati, oljustiti i iseci na sitne komadice.
- U vecu serpu sipati 3 kasike ulja, dodati luk i komorac pa prziti 4 minuta na tihoj vatri.
- Dodati sargarepu i celer i nastaviti sa przenjem jos 4 minuta.
- Dodati pastu od paradajza. Mesati 1 minut, a zatim dodati vino i kuvati 1-2 minuta.
- Dodati paradajz iz konzerve zajedno sa njegovim sokom, zacine, secer, bujon od povrca, so i biber.
- Poklopiti i ostaviti da se kuva na tihoj vatri oko 30 minuta. Nakon 20 minuta kuvanja ubaciti leblebije.
- Supu servirati uz dodatak pesta, krutona i listova bosiljka. A idealna je i kao preliv za kus-kus
- *Krutone cete pripremiti tako sto cete hleb (oko 160gr) iseci na manje kockice, preliti sa 2 kasike ulja i malo soli, a zatim peci 10-ak minuta u rerni na 180°C.
Divna čorbica, meni bi sa malo hleba bila dovoljna kao ceo ručak! A Otolengijeve recepte čitam kao lektiru, obožavam ga! ♥
Sviđa mi seSviđa mi se
I ja sam jednu pročitala i napravila jedan recept koji je bio savršen. A i ova juhica mi se sviđa…
Sviđa mi seSviđa mi se